Winnaars spijkerbroekenactie

Om aandacht te vestigen op duurzamere kleding was er dit jaar tijdens de Fairtrade week eind oktober een kledingactie. Iedereen kon een oude spijkerbroek inleveren en daarmee kans maken op een duurzame nieuwe spijkerbroek. Inleveren kon bij de kledingwinkels Melman, Ter Stal, Van Uffelen en Zeeman in Sassenheim en Dames van Dijk in Voorhout. Er zijn in totaal zestig broeken ingeleverd en dinsdag 1 december werden de winnaars bekend gemaakt.

Wethouder Heleen Hooij was samen met de jongeren Roos van Dalen (You Tube vlogger) en rapper Cain Slobbe aanwezig bij de gemeentewerf in Voorhout om twee winnaars te trekken uit de grote hoop met afgedankte spijkerbroeken. Een winnaar in de leeftijd tot 18 jaar en een volwassene. In de eerste categorie wint de elfjarige Roos Bakker uit Voorhout en in de tweede categorie is Frank Rotteveel uit Noordwijkerhout de gelukkige.

Zij mogen nu op kosten van werkgroep Fairtrade Teylingen zelf een nieuwe duurzame broek kopen, die te herkennen is aan een van de acht logo’s voor duurzame kleding. De winnaars zijn inmiddels persoonlijk per telefoon op de hoogte gesteld en waren duidelijk blij en zeer verrast met de prijs!

De ingeleverde broeken gaan in eerste instantie naar de Kledingbank Teylingen. Zij selecteren  welke broeken nog een tweede leven tegemoet kunnen. De overige broeken worden ingeleverd in de textielbak van stichting Sympany. Sympany verkoopt de nog herdraagbare kleding (ongeveer 60%). De overige ca. 25% die niet meer te dragen is, wordt verwerkt tot isolatiemateriaal en dergelijke.

Deze actie is door werkgroep Fairtrade Teylingen bedacht om extra aandacht te vragen voor duurzamere kleding. In de productieketen van onze kleding wordt nog te weinig gedaan bescherming van mens en milieu, denk aan zaken zoals aan uitbuiting van arbeiders, het gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen en kinderarbeid. Gelukkig komt daar steeds meer aandacht voor. Door te kiezen voor kleding met een duurzaam keurmerk, kan ook jij het verschil maken!

Cain Sobbe en Roos van Dalen trekken een “winnaars’ broek. Links op de foto wethouder Heleen Hooij
Scroll naar top