Verbinding en afstand

‘t Is een vreemde tijd, nu het Coronavirus rondwaart. Een situatie die de hele wereld in haar greep houdt, dat hebben maar weinigen van ons eerder meegemaakt. We doen ons best om ons aan te passen aan de nieuwe leefregels. We houden gepaste afstand. Juist daardoor komen we, op een andere manier, weer dichter bij elkaar. Nu alle clubs gesloten zijn, hebben we thuis tijd voor een gezelschapsspel of om samen een film te kijken. We hebben meer tijd om lekker te koken. We gaan meer de natuur in. Stille chatcontacten komen weer tot leven: ‘Hoe gaat het bij jullie?’. Er worden zelfs quizjes gedeeld. We sturen weer kaartjes met de post. En we bieden onze hulp aan waar die nodig kan zijn. Mooi hoe fysieke verwijdering leidt tot meer mentale nabijheid.

Stilstaan

Misschien komt er ook ruimte voor reflectie. Welke boodschap zit er achter dit virus? Willen we met z’n allen te snel, te veel? Hoe is het gesteld met de gezondheid van onze aarde en haar bewoners? Nu we gedwongen een pas op de plaats moeten maken, kunnen we bedenken of onze manier van leven nog steeds bij ons en de veranderende wereld past. En op welke manier we een bijdrage willen leveren aan het mooier en beter maken van onze wereld. Dat mag met kleine stapjes.

Vooruitgang

Eén zo’n stapje is het kopen van Fairtrade producten. Je weet vast al wel dat de kleine boeren die bijvoorbeeld koffie of bananen produceren, met Fairtrade verzekerd zijn van een minimumprijs. Deze prijs is niet afhankelijk van de wereldmarktprijs en zorgt dat de boer de kosten van een duurzame teelt kan dekken. Maar wist je ook dat Fairtrade coöperaties (samenwerkingsverbanden van kleine boeren) een extra premie krijgen? In onderling overleg bepalen de leden van de coöperatie waaraan de premie besteed gaat worden. En dat moet altijd ten goede komen van de boeren of hun gemeenschap. Ze besteden de premie bijvoorbeeld aan scholen, gezondheidszorg, infrastructuur. Of aan nieuwe teeltmethoden, aanschaf van machines en milieuprojecten. We zien dat de ontwikkeling van deze bedrijfjes ook in stapjes gaat. Bouwen ze eerst aan hun eerste levensbehoeften, op een gegeven moment is er enige financiële ruimte om te investeren. Dan kunnen ze overschakelen naar schonere of zelfs biologische teelten.

Schoon is gezond

Fairtrade moedigt aan tot milieuvriendelijk telen. Zo verbiedt Fairtrade het gebruik van de meest schadelijke pesticiden. Daarnaast geeft ze bijvoorbeeld advies over het overschakelen naar milieuvriendelijke werkwijzen, zoals het ontwikkelen van voedselrijke bodems die gezonde planten ondersteunen. Dit zorgt er ook voor dat er dieren in het wild blijven om plagen en ziekten onder controle te houden. Schonere teelten leveren schonere producten. Die zijn gezonder voor ons want ze belasten niet onnodig ons immuunsysteem. En dat hebben we juist in dit soort tijden hard nodig. Op afstand en toch dichtbij – namelijk in je eigen winkel – kan je bijdragen aan een betere wereld voor anderen én voor jezelf.

Verspreid het!

Vraag ook eens of er op je werk of in de kantine van je club Fairtrade producten kunnen komen. Denk aan bijvoorbeeld koffie, thee en suiker (ook voor koffieautomaten beschikbaar!). Maken ze bij jullie de overstap? Geef het door aan de werkgroep Teylingen Fairtrade, dan komen we bij jullie een foto maken én krijgt jouw werkgever of club een plekje in onze lijst op https://www.fairtradegemeenten.nl/vind-jouw-gemeente/?gemeente=Teylingen.

Scroll naar top