Teylingen: werkgroep Fairtrade

Teylingen is sinds 2014 Fairtrade Gemeente. Fairtrade Gemeenten is een internationale campagne (zie fairtradetowns.org en fairtradegemeenten.nl). In het kort betekent het dat inwoners, bedrijven, winkels, horeca en maatschappelijke organisaties inclusief de gemeentelijke overheid veel aandacht hebben voor Fairtrade en relatief veel Fairtrade producten gebruiken en/of verkopen. Nederland telt nu 89 Fairtrade gemeenten, wereldwijd zijn het er 2031.

In Teylingen

De werkgroep Teylingen Fairtrade zorgde ervoor dat onze gemeente deze titel heeft behaald en mag behouden. Dat doen we door te lobbyen bij bedrijven, winkels, horeca en maatschappelijke instanties. We benaderen consumenten via braderieën, lokale media en sociale media. En we bedenken periodiek acties om Fairtrade (en ook andere vormen van duurzaamheid) onder de aandacht te brengen, zoals Heel Teylingen Bakt Fairtrade, proeverij van Fairtrade smoothies, fototentoonstelling Werelddoelen (Sustainable Development Goals), gesprek met politieke partijen in de gemeenteraad, presentatie boek “Gewoon Goed” van Karen Kammeraat, uitreiking Banana Award aan Plus Voorhout en een Fairtrade diner met jongeren in jeugdcentra.

De werkgroep stelt zich graag aan je voor:

Bart de Jong

Hoe is de werkgroep Teylingen Fairtrade ontstaan?
Toen ik, wereldwinkelier in Sassenheim, in 2008 hoorde van Fairtrade gemeenten, bedacht ik dat ook dat een goede manier was om Fairtrade te bevorderen. Via contacten met anderen ontstond de werkgroep Teylingen Fairtrade.

Wat doe je bij de werkgroep?
Ik ben coördinator, lobby bij bedrijven, (maatschappelijke) organisaties winkels en horeca om deelnemer te worden en denk mee en help mee met publieksacties.Ik vind het belangrijk omdat er veel te grote welvaartverschillen zijn in onze wereld. Die hebben negatieve invloed op problemen zoals armoede, klimaat, oorlogen en migratie.
Ik vind het ook leuk omdat het mij betrekt bij de gemeenschap Teylingen, duurzaamheid in de brede betekenis van het woord en veel verrassende contacten met zich mee brengt.

Wat is je favoriete Fairtrade product?
Suiker, omdat ik een zoetekauw ben en ik dat goed kan combineren met Fairtrade.

Monique Knops

Bij de werkgroep doe ik van alles; van praten met de burgemeester en wethouders over de rol van Fairtrade in onze gemeente, en meedenken en helpen bij publieksacties, tot foto’s maken van ondernemers die meedoen aan onze Fairtrade gemeenschap voor onze Facebookpagina en website.

Ik vind het leuk en uitdagend om zo’n abstract onderwerp als Fairtrade concreter te maken voor mensen om mij heen. Ik merk dat dit nog het beste gaat bij ouders met kinderen, die staan hier zo heerlijk open voor. En dat is ook belangrijk want de toekomst is voor en van die kinderen!

Wat is je favoriete Fairtrade product?
Eigenlijk heb ik heel veel favoriete Fairtrade producten die ik ook regelmatig koop! De toppers zijn: Tony’s Chocolonely repen (of -paaseitjes of -sinterklaasletters), curry pasta, kokosmelk en kadootjes uit de Wereldwinkel.

Inge de Paus

Ik maak de verslagen en help af en toe met acties en op markten staan.

Vanuit mijn werk bij een ontwikkelingsorganisatie was ik al erg betrokken bij mensen uit het ontwikkelingslanden en Fairtrade is daar een logisch gevolg van. Het is belangrijk dat mensen daar op een juiste manier geld kunnen verdienen en dat het niet naar de verkeerde gaat.

Mijn favoriete Fairtrade product is groene thee met granaatappel. Daar slaap ik goed op, beter dan op koffie (die ik in de ochtend trouwens ook Fairtrade drink).

Edith Alkemade

Ik vind het fijn om met elkaar te brainstormen over hoe we Fairtrade onder de aandacht kunnen brengen. Verder heb ik afgelopen jaren veel foto’s gemaakt voor onze Facebook pagina en ben ik zoveel mogelijk aanwezig bij braderieën en andere events.

Ik vind het belangrijk dat boeren en producenten in ontwikkelingslanden een eerlijke prijs krijgen en dat hun kinderen naar school kunnen gaan. Een eerlijke prijs geldt wat mij betreft niet alleen voor ontwikkelingslanden, maar ook voor onze eigen boeren. Een goed en eerlijk product, met respect voor dierenwelzijn, daar zet ik mij graag voor in. Dus wat dat betreft gaat het mij niet alleen om Fairtrade, maar ook om duurzaamheid in de breedste zin van het woord.

Naast de gebruikelijke Fairtrade levensmiddelen vind ik het leuk om accessoires te kopen zoals oorbellen, een fruitschaal of een handtas.

André Hoek

Mijn bijdrage is vooral meedenken in de werkgroep en soms vanuit ons bedrijf wat ondersteuning bieden. Het is goed om in de werkgroep door te laten schemeren wat de kansen en uitdagingen zijn van Fairtrade, of in de bredere zin duurzaamheid, voor ondernemers.

Duurzaamheid is al meer dan 13 jaar een belangrijke drive voor ons bedrijf en voor mij als persoon. Fairtrade zie ik daarbij als ‘laaghangend fruit’. Je kunt er vandaag nog mee starten en biedt daarmee perspectief aan mensen aan de andere kant van de wereld die het minder goed hebben.

Ik ben een echte koffiedrinker dus een bakje Fairtrade koffie (uit de lokale supermarkt) gaat er altijd in.

Miriam van der Wee

Elke maand schrijf ik een artikel in De Teylinger over Fairtrade, en soms voor onze nieuwsbrief. Daarnaast denk ik mee over nieuwe acties.

De ongelijkheid in de wereld raakt me steeds weer. Wij hebben zoveel geluk dat we in een welvarend land kunnen leven. Met een klein beetje tijd hoop ik een verschil te kunnen maken voor mensen die dat geluk niet hebben, door aandacht te vragen voor hun leefsituatie, hun werk en de mooie en heerlijke producten die zij maken.

Mijn favorieten zijn Fairtrade handdoeken van biologische katoen en een t-shirt van een merk dat is aangesloten bij de Fairwear foundation.

Nieuwe leden welkom!

Draag je Fairtrade een warm hart toe en wil je jouw talenten daarvoor inzetten? Word dan ook lid van de werkgroep! Mail naar info@teylingenfairtrade.nl of bel Bart de Jong (tel. 0252 215483).

Scroll naar top