Nieuwsbrief april 2020

Keep apart, stay united! Fairtrade together

Lokale ondernemers in Teylingen hebben het zwaar, met name de horeca en de sierteelt. Het is mooi om te zien hoe initiatieven overal ontstaan om elkaar te steunen in deze onzekere tijden.
Ook ondernemers en kleine boeren in ontwikkelingslanden, bijvoorbeeld velen die zorgen voor onze koffie, thee, bananen en chocola hebben het zwaar. Dubbel: armoe en virusrisico..
De werkgroep Teylingen Fairtrade roept alle inwoners van de gemeente op om ook in deze moeilijke periode bewust in te kopen/boodschappen te doen. Nu iedereen gevraagd wordt om zoveel mogelijk thuis te blijven, of in een vitaal beroep toch moet doorwerken, is het belangrijk het gezellig te maken met een kopje koffie of een glaasje wijn en bijvoorbeeld een stukje chocolade. En dan zijn fairtrade producten de beste keuze om zo ook steun te geven aan producenten in het Zuiden.

Enkele wetenswaardigheden uit januari en februari,
van voor de coronacrisis

Inventarisatie supermarkten
Zes supermarkten in Teylingen werden geïnventariseerd op Fairtrade producten door stagiairs van MBO Rijnland in Leiden via bemiddeling van Welzijn Teylingen. Het viel op dat de prijsverschillen tussen wel en niet Fairtrade producten, anders dan vaak gedacht wordt, veelal klein waren; het kwam zelfs nogal eens voor dat Fairtrade producten goedkoper waren.

Etentje: Fairtrade, biologisch en uit de Bollenstreek
De werkgroep organiseerde een etentje met vrienden en kennissen, totaal ca. 25 personen, bij  restaurant-deelnemer Stef’s en Jeff’s in Voorhout. Niet zo maar, maar natuurlijk speciaal aandacht voor Fairtrade, biologisch en waar komt het vandaan? De Fairtrade chocola, koffie en thee komt uit de ontwikkelingslanden. Het grootste deel van de ingrediënten was biologisch. De vegetarische groenteburgers, uit Voorhout, waren gevuld met duurzaam geteelde groenten uit de Bollenstreek.

Neem je eigen verpakking mee
Samen met de Buijzepers en “Voorhout Schoon” stimuleerden we PR voor een aantal winkels in Voorhout met de stickers van Zero Waste Nederland ”Neem je eigen verpakking mee”. Ook Toko Layang Layang in Sassenheim doet mee: hun plastic wegwerpbakjes zijn vervangen door biologisch afbreekbare. Verder krijgen klanten daar 5% korting als zij een duurzame, herbruikbare bak kopen bij de Toko en daar hun menu in meenemen.

Nieuwe deelnemers
Drie nieuwe deelnemers konden we begin dit jaar verwelkomen:
Restaurant La Croûte, Warmond; To-maat,bedrijf voor vegetarische groenteburgers, Voorhout; en Brasserie Coazy, Warmond (Koudenhoorn). Hopelijk doorstaan ook zij deze moeilijke tijd!

Tips of opmerkingen: mail naar info@fairtradeteylingen.nl

Scroll naar top