Musical De Havelaar in Theater Het Trefpunt een succes

De drie spelers van Studio26 uit Velp brachten met veel verve en overtuiging het verhaal van Max Havelaar op het toneel in Warmond. Er kwamen ruim 200 bezoekers naar de twee voorstellingen, waaronder 30 leerlingen van het Rijnlands Lyceum in Oegstgeest. In samenwerking tussen Werkgroep Fairtrade Teylingen en theater Het Trefpunt werd de musical naar Teylingen gehaald.

Nederlands-Indië van 150 jaar geleden

De spelers namen je mee naar het voormalige Nederlands Indië van bijna 200 jaar geleden, het huidige Indonesië. De musical is gebaseerd op het beroemde boek Max Havelaar uit 1860. De schrijver was dezelfde persoon als Max Havelaar, een Nederlandse bestuursambtenaar.
De spelers vertolkten alle rollen en verkleedden zich eenvoudig continue op het toneel. Zelfs binnen één scene verwisselden ze nog van rol. Maar aan de hand van kleding, pet of sjaal was duidelijk welk personage werd uitgebeeld. Zo werden onder meer uitgebeeld de personages Batavus Droogstoppel, een Amsterdamse handelaar in koffie; Max Havelaar; Verbrugge, een belastingcontroleur en Saïdja en Adinda, opgroeiende kinderen van Javaanse boeren die aan den lijve de koloniale uitbuiting en afpersing ervoeren. Vee (buffels) van hun ouders werd gestolen, een deel van hun familie werd zelfs doodgeschoten door Nederlandse militairen. Een van de zeer vele voorbeelden in het 30 miljoen inwoners tellende Nederlands Indië.

Verzet van Max Havelaar

Havelaar verzette zich tot in hoogste instantie tegen het koloniale bestuur waar hij zelf onderdeel van was. Maar hij kreeg geen enkele steun in Indië. Zeer gedesillusioneerd zegde hij zijn baan als bestuursambtenaar op en vertrok naar Nederland. Daar zette hij zijn strijd voort en schreef het beroemd geworden boek Max Havelaar. Maar ook in Nederland kreeg hij nauwelijks steun, in tegendeel.
Terugblikkend lijkt het koloniale tijdperk een bladzijde in onze geschiedenis die we anno nu misschien het liefst vergeten.

De stap naar het heden

Aan het eind van de voorstelling maakten de spelers de stap naar het heden. Nog steeds is er kinderarbeid in de wereld en worden mensen uitgebuit voor het gewin van andere mensen. Dat MOET STOPPEN zongen en speelden de spelers met veel passie en overtuiging.
Gelukkig slaagde de opzet van de organisatoren dat naast de scholieren uit Oegstgeest ook relatief veel andere jongeren naar de voorstelling kwamen.
Het bekende Fairtrade keurmerk Max Havelaar is vernoemd naar het boek.

De drie spelers van Studio26: Benthe Smids, Nicole Jonker, en Tim Polder
Scroll naar boven