Leefbaar inkomen prijs voor koffie uit Oeganda

Op 31 oktober 2022 heeft Fairtrade een leefbaar inkomen referentieprijs gepubliceerd voor koffie uit Oeganda. Dit is een prijs voor koffie die boeren in staat stelt om een leefbaar inkomen te verdienen.

Wat is een leefbaar inkomen?

Een leefbaar inkomen is voldoende voor voedsel en kleding, een dak boven je hoofd, school voor de kinderen, medische zorg en om wat te sparen, nadat er bovendien de landbouwkosten van betaald zijn. Overigens moet ook de grootte van het bedrijf levensvatbaar zijn en het productieniveau adequaat om met de verkoop van het gewas voldoende geld te kunnen verdienen.

Een leefbaar inkomen referentieprijs wordt per land en per product vastgesteld. Voorbeelden van andere producten waarvoor inmiddels zo’n prijs is vastgesteld, zijn koffie in Colombia en Indonesië en cacao in Ghana en Ivoorkust.

Koffie uit Oeganda

De leefbaar inkomen referentieprijs is nu vastgesteld op 11.640 Oegandese shilling per kilo Arabica koffie (zo’n 3 euro). De laatste tijd is de marktprijs voor koffie uit Oeganda 10.000 à 12.000 shilling. Daarmee wordt dus grosso modo de leefbaar inkomen referentieprijs betaald. Dat is goed nieuws!
Nu is het van belang dat koffiebonen kopende bedrijven zich committeren om de leefbaar inkomen referentieprijs te betalen, ook als de marktprijs daalt. De afgelopen tien jaar hebben namelijk laten zien dat de marktprijs erg schommelt. Op basis daarvan konden de meeste boeren regelmatig geen leefbaar inkomen verdienen.

Goede voorbeeld

Het Nederlandse bedrijf Fairtrade Original heeft zich al gecommitteerd om de leefbaar inkomen referentieprijs te betalen aan haar koffieleverancier Ankole Coffee Producers Cooperative Union (ACPCU). Deze coöperatie leerde uit het onderzoek dat voorafging aan het vaststellen van de prijs, dat hun producenten wel een bepaalde bedrijfsgrootte nodig hebben om een leefbaar inkomen te kunnen verdienen. Ook is soms extra inkomen nodig door andere producten te kweken. Daarnaast is een duurzame productie van belang. Als boeren de leefbaar inkomen prijs ontvangen, kunnen ze werken aan goede kwaliteit koffie en investeren in hun bedrijf zodat ze voldoende kilo’s koffiebonen krijgen om te verkopen.

Investeren

Om te kunnen investeren in kwaliteit en productiviteit, moeten boeren kunnen vertrouwen op een vaste prijs en een langdurige relatie met een afnemer. Gelukkig komen er meer en meer bedrijven die op die manier werken aan de hoognodige veranderingen in de koffie-industrie. Anders wordt het voor boeren erg moeilijk om zich aan te passen aan klimaatveranderingen, op te schalen naar de nodige bedrijfsgrootte of om milieuvriendelijker te telen. Dat zou tot gevolg kunnen hebben dat wij in de toekomst geen koffie meer kunnen drinken omdat het domweg niet meer haalbaar is om koffie te telen.

Nu jij!

Voor een leefbaar loon voor boeren is het nodig dat alle spelers in de koffiehandelsketen hun verantwoordelijkheid nemen. Ook jij als consument dus. Kies daarom voor Fairtrade koffie.

Scroll naar boven