Koffie voor de toekomst

Elk jaar op 1 oktober is het de Internationale Dag van de Koffie. Die wordt georganiseerd door de International Coffee Organization (ICO). Zij bouwt wereldwijde partnerschappen tussen koffie-importerende en -exporterende regeringen, de koffie-industrie, het maatschappelijk middenveld en koffieboeren. Sinds 2014 is 1 oktober een eerbetoon aan alle mensen die hard werken aan de 3 miljard kopjes koffie waarvan we dagelijks op de hele wereld genieten.

Dit jaar ligt de nadruk op het tot stand brengen van een circulaire economie binnen de koffie-industrie. Het omzetten van afval uit de koffieproductie in nieuwe producten en alternatieve energiebronnen, creëert banen en inkomsten. Bovendien verlaagt het de productiekosten van koffie. Daarmee wil ICO de welvaart van koffieboeren verbeteren en de invloed van de koffie-industrie op het milieu verminderen.

Circulaire economie

De huidige koffieproductie vraagt een hoog gebruik van energie, levert gigantisch veel afval op en die afvalproducten worden niet of nauwelijks hergebruikt. Dat is een goed voorbeeld van een lineaire economie. Een kringloopeconomie of circulaire economie is een economisch en industrieel systeem waarin geen eindige grondstofvoorraden worden uitgeput en waarin reststoffen volledig opnieuw worden ingezet in het systeem.

Veel mogelijkheden!

In de koffiesector zijn veel circulaire oplossingen te vinden: Van de pulp van de koffiebessen kunnen we organische meststof of energiedrankjes maken. Of zelfs een zoete siroop. In plaats van fossiele brandstoffen kunnen we koffieschillen gebruiken als biobrandstof. We kunnen koffiedik gebruiken om paddenstoelen op te kweken, om energie te produceren en als grondstof voor stoffen in kleding, schoenen en meubels. We recyclen koffiebekers, -pads en -capsules.

In Nederland

Nederland is een land van koffieliefhebbers én een land waar veel mensen de wereld graag een beetje mooier willen maken. Hier ontstaan mooie initiatieven. Zo is er een koffiebrander die dagelijks het koffiedik laat ophalen bij zijn klanten en het naar de branderij brengt. Daar gaat het koffiedik in een reactor. Bacteriën zetten het om in biogas. Met dat gas brandt de koffiebrander haar koffiebonen. Zo is er geen fossiele brandstof nodig én krijgt koffieafval een nieuwe bestemming.

Een oesterzwammenkweker haalt koffiedik op bij lokale horeca en gebruikt het als voedingsbodem voor het kweken van oesterzwammen. Die paddenstoelen en bijvoorbeeld kroketten daarvan, levert het weer terug aan de horeca.

Een afvalinzamelaar haalt op een duurzame, snelle en voordelige manier afval op bij bedrijven en horeca. Zij levert dit weer aan bedrijven die biogas maken van oud brood, groente, fruit en etensresten. Of aan een bedrijf dat bioplastic maakt van koffiedik.

Als jij met jouw bedrijf duurzaam wil ondernemen, let dan ook op wat jouw leveranciers doen. Want ook indirect kan je bijdragen aan een betere wereld.

Zelf koffiedik hergebruiken

Als jij thuis zelf je koffiedik een nuttige bestemming wil geven, gebruik het dan als scrub. Composteer het en strooi het in je tuin. Of bescherm je tuinplanten tegen slakken door er koffiedik omheen te strooien. Op internet vind je nog veel meer toepassingen.

Waar komt jouw koffie vandaan?

Iedereen drinkt natuurlijk graag goede koffie. Maar dit doen we vaak zonder erbij na te denken waar onze koffie vandaan komt. Wie heeft de bonen geteeld? En hoe zorgt die koffieproducent voor zo min mogelijk schade aan het milieu? Een koffieboer kan daarover pas gaan denken als er iedere dag voldoende eten op tafel staat en ook aan andere eerste levensbehoeften is voldaan. Dat is waar Fairtrade om de hoek komt kijken. Koffie wordt verhandeld volgens een wereldmarktprijs. Maar als die daalt tot onder de kostprijs van de koffie, delft de koffieboer het onderspit. Fairtrade garandeert een minimumprijs zodat boeren meer verzekerd zijn van een inkomen. Boeren die aangesloten zijn bij een Fairtrade coöperatie, hebben dus een beter inkomen en zijn eerder in staat om milieubewuste keuzes te maken. Help de koffieboeren om de wereld een beetje beter te maken door Fairtrade koffie te drinken.

Waar drink jij op 1 oktober jouw Fairtrade koffie?

Thuis, in de horeca, op je werk? Deel een foto van jezelf met je kop Fairtrade koffie via Facebook!

Scroll naar boven