Kinderen voor kinderen: de cacao-versie

We maken ons op voor de feestdagen. In dit gekke, door het coronavirus gedomineerde jaar, verlangen we misschien wel extra naar de warmte en gezelligheid van sint en kerst. De lootjes zijn getrokken, de eerste schoentjes gezet en her en der staan zelfs al kerstbomen. Daarbij hoort vaak iets lekkers van chocolade. Maar de herkomst van onze chocolade is een stuk minder gezellig.

Cacaoproductie

Verreweg de meeste cacao voor onze chocolade wordt geproduceerd in de Afrikaanse landen Ivoorkust, Ghana, Nigeria en Kameroen. Helaas blijkt uit recent Amerikaans onderzoek dat kinderarbeid in de cacaosector in Ivoorkust en Ghana dramatisch hoog is. In 2001 maakten belangrijke spelers in de wereldwijde chocolade-industrie afspraken om de ergste vormen van kinderarbeid in de cacao te stoppen. Nu, 19 jaar later, doen nog steeds zo’n 1,56 miljoen kinderen in die twee landen (gevaarlijk) werk.

Waarom kinderarbeid?

Kinderarbeid is armoede. Een groot deel van de cacaoboeren leeft onder de armoedegrens. Zij moeten rondkomen van 78 dollarcent per dag terwijl een gezin in Ivoorkust 2,5 dollar per persoon per dag moet verdienen om fatsoenlijk te kunnen leven, een leefbaar inkomen dus. Als een gezin geen leefbaar inkomen heeft, zijn basiszaken als voldoende voedsel, huisvesting, onderwijs en gezondheidszorg niet beschikbaar. Daarom worden zoveel mogelijk gezinsleden aan het werk gezet om voor inkomen te zorgen. Afrikaanse kinderen werken dus aan de chocolade voor onze kinderen!

Kan het anders?

Gelukkig wel. Samen met Tony’s Chocolonely heeft Fairtrade de prijs berekend die een cacaoboer moet ontvangen voor 1 kilo cacao om een leefbaar inkomen te kunnen verdienen (Living Income Reference Price). Inmiddels heeft Fairtrade haar minimumprijs en premie met 20% verhoogd, als eerste stap om de industrie richting deze leefbaar inkomen prijs te bewegen. Cacaoboeren die zich verenigen in een coöperatie en zich aansluiten bij Fairtrade, krijgen die hogere prijs. Daarmee hebben ze nog steeds geen leefbaar inkomen, maar het is een stap in de goede richting. De Fairtrade premie stelt de boeren in elk geval in staat om bijvoorbeeld hun productiemethoden te verbeteren of te investeren in huisvesting, scholing of gezondheidszorg voor de coöperatieleden.

Fairtrade pleit ook voor wetgeving op het gebied van mensenrechten en handel. Dit is heel hard nodig. Dat blijkt eens temeer uit het Amerikaanse rapport. Er wordt te weinig gedaan om kinderarbeid aan te pakken en de vrijwillige instrumenten die nu worden ingezet hebben onvoldoende impact. Bedrijven verschuilen zich achter onderlinge concurrentie. Wetgeving creëert een gelijk speelveld. Door wetgeving wordt de lat niet alleen voor iedereen gelijk gelegd, maar ook hoger.

Kan jij ook iets doen?

Natuurlijk! Onder meer Tony’s Chocolonely voert actie voor wetgeving op het gebied van kinderarbeid. Met een petitie met 1 miljoen handtekeningen kunnen ze naar Brussel om de EU om nieuwe wetgeving te vragen. En naar Washington en Londen, waar ze gaan vragen om serieuze consequenties voor die bedrijven die VS wetgeving en de UK Slavery Act schenden. Dus teken die petitie op tonyschocolonely.com/petition.  

En verder koop je je chocolade natuurlijk Fairtrade. Voor jezelf en iedereen die je lief is, en vooral voor je (klein)kinderen. Kinderen voor kinderen zoals het bedoeld is!

De werkgroep Teylingen Fairtrade wenst u fijne feestdagen en een gezond en (h)eerlijk 2021.

Scroll naar top