Je beste voornemen? Fairtrade kopen!

Een nieuw jaar is begonnen. 2020. Dat klinkt magisch. En misschien kunnen we het daadwerkelijk een magisch jaar maken. Heb jij goede voornemens?

Er zijn zoveel manieren om te beginnen met verschil maken. Veranderingen hoeven niet in één keer groot, je kunt ze klein beginnen. Zoals je misschien niet gelijk drie keer per week naar de sportschool hoeft te gaan voor een betere conditie, maar voortaan gewoon regelmatig de fiets pakt in plaats van de auto. Elke keer is er één.

Welke kleine stapjes kun je nog meer zetten? Denk eens aan welke duurzame keuzes je kan maken:

  • Neem je eigen boodschappentas mee
  • Neem je eigen, herbruikbare bakjes mee naar de slager, groentewinkel, toko, viswinkel enz. om plastic gebruik terug te dringen
  • Gooi geen restjes eten weg
  • Koop wat vaker biologische producten

Logisch, biologisch

Over biologisch gesproken, wist je dat Fairtrade kleine boeren stimuleert om biologisch te telen? Voor die producten krijgen zij een extra toeslag bovenop de Fairtrade premie.

Biologische productie is trouwens geen voorwaarde voor Fairtrade certificering. Dat zou de instapeisen voor veel boeren te hoog maken. Er is geld nodig om te kunnen investeren in de overstap naar biologische teelt. Het Fairtrade systeem is erop gericht om de duurzaamheid en kwaliteit van de productie geleidelijk te vergroten. Veel coöperaties kiezen er na een paar jaar Fairtrade certificering dan ook voor om biologisch te gaan produceren. In 2012 had 54% van alle Fairtrade producenten een keurmerk voor biologische productie.

Maar ook voor Fairtrade boeren die hun gewassen niet-biologisch verbouwen gelden strikte milieueisen. Zij moeten het gebruik van bestrijdingsmiddelen zoveel mogelijk vermijden. Fairtrade International heeft een lijst opgesteld met bestrijdingsmiddelen die verboden zijn en middelen waarvan het gebruik wordt afgeraden. Wanneer boeren toch bestrijdingsmiddelen moeten gebruiken, dienen zij zichzelf en hun omgeving zo goed mogelijk beschermen. Hun coöperaties zijn verplicht om trainingen te geven over veilig gebruik en opslag van bestrijdingsmiddelen. Ook moeten de boeren beschermende kleding dragen.

Steeds meer producten dragen zowel het Fairtrade als het EKO keurmerk of het SKAL keurmerk voor biologische producten. Let er eens op als je bijvoorbeeld bananen, koffie, thee, cacao, chocolade, kokosmelk of kokosolie koopt.

Kies jij voor Fairtrade producten, dan help je niet alleen het milieu en je eigen gezondheid. Je geeft ook de boer die het produceerde een gezondere werkomgeving en meer kansen voor hem en zijn familie. Hoeveel kleine stapjes kan je in één keer zetten?!

Meer duurzaamheid

Wil je meer inspiratie op het gebied van duurzaam winkelen, lees dan ook

  • “Gewoon Goed” van Karen Kammeraat
  • “Dit is een goede gids” van Marieke Eyskoot

Of kijk op www.eerlijkwinkelen.nl.

Weet ook dat een goed voorbeeld goed doet volgen. Je inspireert weer anderen. Hoe ga jíj dit jaar een verschil maken?

Scroll naar top