IJskoud het (h)eerlijkst

Sommige ijsmakers maken al jaren heerlijk EN eerlijk roomijs. Hoe ze dat doen? Door zoveel mogelijk Fairtrade ingrediënten te gebruiken. Waarom vindt bijvoorbeeld Ben & Jerry’s dat zo belangrijk? Omdat ze ijs willen produceren met respect voor het milieu én voor de kwaliteit van leven op lokaal, nationaal en internationaal niveau.

De plussen van Fairtrade

+ Boeren organiseren zich in een coöperatie. Daardoor kunnen ze gezamenlijke investeringen doen en hebben ze een betere onderhandelingspositie op de wereldmarkt.

+ Fairtrade producten worden geproduceerd op een zo duurzaam mogelijke manier. Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen wordt zoveel mogelijk beperkt. Dat is gezonder voor de consument, voor de producent én voor de aarde.

+ Producenten van Fairtrade producten zijn verzekerd van een minimumprijs. Zelfs als de wereldmarktprijs lager is, wordt toch de minimumprijs betaald. Daarmee kunnen de boeren de kosten van hun productie dekken.

+ Bovenop de minimumprijs, ontvangen de boerencoöperaties een extra premie. Die kunnen de boeren in onderling overleg investeren in bijvoorbeeld bedrijfsverbetering (productiviteit, infrastructuur, kwaliteit) of gemeenschapsprojecten (onderwijs, gezondheidszorg).

Fairtrade premie

Ingrediënten van ijs die ingekocht worden van Fairtrade bedrijven, meestal coöperaties, zijn onder andere suiker, vanille, koffie, cacao en bananen. Wat doen de coöperaties met de extra Fairtrade premie?

Suiker

Suiker kan ingekocht worden van kleine Fairtrade boeren, waaronder die van bijvoorbeeld Belize Sugar Farmers’ Association uit het Midden-Amerikaanse land Belize. Tot 85% van de bevolking op sommige delen van het platteland in Belize is afhankelijk van de suikerindustrie. Daarom zijn de sociale premies zo belangrijk. Investeren in nieuwe alternatieve manieren van plaagbestrijding helpt bijvoorbeeld om de suikervelden van de Association te beschermen, waardoor de hoeveelheid schadelijke pesticiden afneemt. 

Cacao

Cacao kan ingekocht worden van Fairtrade cacaoproducenten in Ivoorkust. Dat land is goed voor  ongeveer 40% van de wereldproductie van cacao. Sociale premies zorgen ervoor dat een coöperatie in staat is een ziekenhuis te bouwen, een verpleegster in dienst te nemen, zonnepanelen te installeren en een waterpomp te kopen.

Vanille

Vanille is een essentieel ingrediënt in tientallen ijssmaken. Hoewel het merendeel van de vanille wordt verbouwd in Madagaskar, vechten veel boeren daar voor hun bestaan. Zoals we overal ter wereld zien, vallen daar waar boerderijen omvallen gemeenschappen ook om. Fairtrade-prijzen maken een einde aan deze vicieuze cirkel. Een van de Fairtrade coöperaties in Madagaskar gebruikte zijn sociale premies om een gezondheidscentrum nieuw leven in te blazen, een school te repareren en een kantoor te bouwen. Fairtrade-vanilleboeren in Oeganda startten met het opzetten van onafhankelijke netwerken om zo hun duurzaamheid te vergroten en in hun levensbehoefte te voorzien. 

Koffie

De Huatusco Coffee Cooperative in Mexico kan Fairtrade-koffie leveren. De sociale premies helpen de 1.465 boeren van de coöperatie, samen met hun gezinnen en gemeenschappen, op vele manieren. Ze hebben bijgedragen aan de bouw van een medisch centrum, een bibliotheek en scholen, de ontwikkelingen van studiebeurzen en educatieve projecten en de productie van 400 ton compost.

Bananen

Ook bananen behoren tot de ijsingrediënten. Fairtrade-bananen kunnen bijvoorbeeld worden gekocht bij de Fairtrade El Guabo Cooperative in de provincie El Oro in Ecuador. De verkoop van deze bananen helpt de coöperatie van 154 boeren bij diverse belangrijke projecten, zoals het verstrekken van studiebeurzen aan lokale kinderen, hulp aan kinderen met taal- en fysieke problemen en het beter beschikbaar stellen van zorg aan boeren, arbeiders en hun families. 

Scroll naar top