Het heerlijk avondje is gekomen

Heeft u er ook zo’n zin in? De feestdagen komen eraan. De tijd waarin we een pas op de plaats maken en met aandacht bij onze familie en vrienden kunnen zijn. Om samen te genieten van elkaars gezelschap, lekker eten en leuke kadootjes.

Staat u er dan ook wel eens bij stil waar dat eten en die kadootjes vandaan komen? Of de makers ervan ook af en toe rust kunnen nemen om met hun gezin te genieten? Of zij zelf eigenlijk wel voldoende eten hebben?

Neem nou de chocoladeletter. Favoriet cadeau in vele schoentjes, zakken en surprises. De cacao die de grondstof is voor onze chocola, wordt geproduceerd in Afrika, Latijns Amerika en Indonesië. Wist u dat veel cacaoboeren in West-Afrika moeten leven van €0,67 per dag? Dat betekent dat ze moeten kiezen welk kind naar school mag en welk kind niet. Kunt u zich voorstellen zo’n keuze te moeten maken? Nee toch?

Dat moet anders. Wij kunnen een verschil maken. En dat is waar Fairtrade voor staat.

Koopt u Fairtrade producten dan weet u zeker dat

  • de boeren samenwerken in coöperaties. Daardoor kunnen ze gezamenlijk investeren in technische ondersteuning en logistiek. Hierdoor hebben de boeren een betere onderhandelingspositie, krijgen zij een betere prijs voor hun oogst en toegang tot de wereldmarkt.
  • kopers verplicht een minimumprijs betalen. Daarmee kunnen de boeren de kosten voor een duurzame productie dekken.
  • coöperaties van hun afnemers ook nog een Fairtrade premie ontvangen. De boeren beslissen democratisch waar zij deze premie aan besteden. Het gaat hierbij vaak om bedrijfsontwikkeling voor de boeren, zoals verbetering van productiviteit, kwaliteit en infrastructuur. Voor arbeiders op plantages komt de Fairtrade premie ten goede aan gemeenschapsprojecten zoals onderwijs en gezondheidszorg. De verkoop van Fairtrade chocolade in Nederland heeft in 2018 ruim € 1,6 miljoen aan ontwikkelingspremie opgebracht!
  • de boeren en de coöperatie zelf ook aan eisen voldoen. Fairtrade staat voor duurzame productie en ontwikkeling. De basis hiervoor is milieuvriendelijke teelt, respect voor arbeidsrechten en een transparante, democratische werkwijze in de boerencoöperaties.

Hoe fijn dat wij gewoon bij het boodschappen doen al iets voor een ander kunnen doen. Want die fairtrade chocoladeletters kopen we in Teylingen in vrijwel elke supermarkt en bij de Wereldwinkel in Sassenheim. Vraag er ook naar bij gespecialiseerde zaken en let op het Fairtradelogo!

Als het heerlijk avondje is gekomen, genieten wij van écht lekkere, Fairtrade chocolade. Super dat we daarmee ook voor mensen aan de andere kant van de wereld, een verschil kunnen maken.

Scroll naar top