Fairtrade wereldwijd, feiten en cijfers

Fairtrade is niet alleen een keurmerk. Het is ook een wereldwijde beweging van vele mensen die, als zij producten verkopen, niet alleen denken aan zoveel mogelijk verkopen tegen goede prijzen. En die, als zij producten kopen, niet alleen denken aan “hoe koop ik dat product zo goedkoop mogelijk”. Het zijn mensen die ook aandacht hebben voor de twee kanten die er aan handel zitten: de koper en de verkoper. En daar rekening mee houden. Krijgen degenen die de producten gemaakt/geteeld hebben een eerlijke prijs? Heeft zij/hij redelijke arbeidsomstandigheden? Is de handelsketen transparant?
In deze column enkele feiten en cijfers over de wereldwijde Fairtrade beweging.

Aantal Fairtrade gemeenten in de wereld blijft groeien

Wereldwijd zijn er nu 2176 Fairtrade gemeenten, in 32, vooral westerse landen en Japan. Het zijn vele kleine gemeenten zoals ons Teylingen, maar ook grote (wereld)steden zoals Londen, Parijs, Oslo, Amsterdam en Taipei (Taiwan). In de ons omringende landen zijn verhoudingsgewijs veel Fairtrade gemeenten. Engeland/United Kingdom, waar in het jaar 2000 het idee Fairtrade gemeente is gestart, spant de kroon met 635 Fairtrade gemeenten. In Duitsland zijn dat er 580 en in België zijn 249 Fairtrade gemeenten, voor het grootste deel in Vlaanderen.
De wereldwijde omzet van Fairtrade producten steeg in 2017 met 8 procent tot bijna € 8,5 miljard. 

Fairtrade in Nederland

In Nederland zijn nu 86 Fairtrade gemeenten, 6 meer dan een jaar geleden. Er zijn 2 Fairtrade provincies, Friesland en Utrecht. Voor Fairtrade provincies zijn er nogal ingewikkelde criteria. Maar het gaat er natuurlijk om dat in die provincies verhoudingsgewijs veel Fairtrade producten worden gekocht en verkocht. Ook is er, sinds 2016, een Fairtrade waterschap, het waterschap Friesland.

Friesland en Utrecht zijn Fairtrade provincie

Ca. 5750 bedrijven en maatschappelijke organisaties in ons land kiezen structureel voor Fairtrade producten op het werk, vooral koffie en thee. Ongeveer 70% van de Nederlandse huishoudens koopt fairtrade producten. Sommigen maar enkele keren per jaar. Maar er zijn steeds meer mensen die alleen maar Fairtrade koffie, thee, bananen en chocola kopen, om maar een enkele belangrijke Fairtrade producten te noemen. Deze producten zijn in ruime mate, bij praktisch alle supermarkten en groothandels, ook Fairtrade gecertificeerd te koop.

Fairtrade bevorderen blijft nog hard nodig

Het belangrijkste doel van Fairtrade is het verminderen van extreme armoede in de wereld. Niet door ontwikkelingshulp met giften, maar door eerlijke handel. Nog 700 miljoen mensen leven onder de armoedegrens ($1.95 per dag). Fairtrade bevorderen blijft dus nog hard nodig. Fairtrade staat voor eerlijke prijs, goede arbeidsomstandigheden en milieuvriendelijk.
En u weet het, door Fairtrade producten te (ver)kopen draagt u ook een steentje bij.

Fairtrade in Teylingen

Het aantal Fairtrade deelnemers stijgt ook in Teylingen. Nieuwe deelnemers in 2018 waren:
 – Aannemersbedrijf  Van Breda Sassenheim
–  Basisschool De Springplank Sassenheim
–  Buurtkamer Spelewey Voorhout
–  Bedrijfskledingspecialist Company 2 Wear Sassenheim
–  Dekker Sport en Party Warmond
–  Kringloopwinkel Herenstraat Voorhout
–  Maatschap Van der Geest bollentelers Warmond
–  Supermarkt Dirk Sassenheim
–  Zorgboodschap Sassenheim
Per 1 januari 2019 telde Fairtrade gemeente Teylingen 98 deelnemers. Dit betreft 27 winkels, horeca bedrijven en dergelijke die Fairtrade producten verkopen. Ook behoren hiertoe 29 maatschappelijke organisaties (scholen, kerken, zorginstellingen enz.) en 29 bedrijven die koffie en thee drinken op het werk. Verder zijn er 13 winkels en horecabedrijven die veel biologische en/of andere duurzame producten verkopen en daarmee op basis van het zesde criterium voor Fairtrade gemeenten deelnemer zijn, zie www.fairtradegemeenten.nl.

Scroll naar top