Fairtrade in duurzaamheidsmagazine gemeente Teylingen



Al 65 jaar maakt Bart zich hard voor eerlijke handel. Ruim duizend zakjes eerlijke thee bracht de werkgroep Teylingen Fairtrade in november 2021 langs bij cafés en restaurants, om aan klanten mee te geven. Aanleiding was de Fairtrade Week, die twee keer per jaar wordt gehouden. “We hopen dat mensen gaan nadenken over de vraag waar hun voeding vandaan komt”, vertelt Bart de Jong


Veel van wat we dagelijks gebruiken, komt uit ontwikkelingslanden. Koffie en thee, bananen en mango’s, rijst, chocola, kruiden, noten, rietsuiker en katoen. De producenten verdienen een eerlijke prijs, vindt Sassenheimer Bart de Jong. Met de werkgroep Fairtrade Teylingen wil hij mensen daarvan bewust maken.
Ook andere partijen sluiten aan bij de Fairtrade Week. Zo organiseerde de Wereldwinkel Sassenheim een proeverij met Fairtrade thee. Daarbij serveerden ze (eerlijk) bananenbrood van het Raamwerk. Al 65 jaar maakt Bart zich hard voor eerlijke handel. “Toen ik als tiener begreep hoe groot de verschillen tussen rijk en arm zijn, wilde ik iets doen. Ik was in de twintig toen ik samen met anderen de Wereldwinkel in Lelystad oprichtte.”
Armoede is de wereld nog lang niet uit, stelt hij vast. “Het ging een tijdje beter. Tussen 2000 en 2015 daalde het aantal arme mensen, mede dankzij de Millenniumdoelen van de Verenigde Naties. Maar corona heeft weer tot een toename geleid.”
Toch laat Bart zich niet ontmoedigen. “Ik lig er niet wakker van, maar leg mij er ook niet bij neer”, stelt hij. Nadat hij zestien jaar geleden in het dorp Sassenheim neerstreek, was hij ruim tien jaar voorzitter van de Wereldwinkel. Sinds 2014 coördineert hij de werkgroep Teylingen Fairtrade. De werkgroep doet méér dan inwoners bewust maken van hun koopgedrag. Zo zorgde ze dat Teylingen Fairtrade gemeente werd.
Ook nam de werkgroep het initiatief om van Teylingen een Global Goals-gemeente te maken. De Global Goals (ook wel SDG’s) zijn duurzame ontwikkelingsdoelen, vastgesteld door de Verenigde Naties. “Het eerste en belangrijkste doel is: minder extreme armoede in 2030.” Dat moet te doen zijn, denkt Bart. “Wij zijn rijk, daar kunnen we best een beetje van delen door eerlijke prijzen te betalen. Als de verschillen kleiner worden, kan iedereen redelijk leven”.

Scroll naar boven