Eerlijkheid raakt nooit uit de mode

Kleding produceren is een proces langs heel veel schakels, vanaf de teelt van grondstoffen (zoals katoen) tot de aankoop van een kledingstuk door de consument. Het is geen geheim dat er in die keten een hoop misstanden zijn. Gelukkig zijn er veel goede initiatieven die daar verandering in brengen.

Katoenproducenten

Veel katoenboeren leven nog steeds in armoede. Ze zijn afhankelijk van tussenpersonen langs lange en complexe handelsketens. Stijgende productiekosten, fluctuerende wereldmarktprijzen en instabiel weer door klimaatverandering zorgen voor een onzekere toekomst. Dat werkt bovendien kinderarbeid in de hand.

Boeren die zich verenigen kunnen een Fairtrade coöperatie vormen. Samen hebben ze een betere onderhandelingspositie op de markt en kunnen ze makkelijker hun teeltmethoden en logistiek verbeteren. Fairtrade verzekert hen van een minimumprijs die de kosten van een duurzame productie dekt. Daarnaast ontvangt de coöperatie een extra premie die ze naar eigen inzicht kunnen inzetten, bijvoorbeeld voor scholing, gezondheidszorg of infrastructuur. Fairtrade stelt daarbij ook eisen aan de boeren: een milieuvriendelijke teelt, respect voor arbeidsrechten en een transparante, democratische werkwijze in de boerencoöperaties .

Fairtrade katoen komt met name uit India en West-Afrika. Er zijn ruim 20 Fairtrade gecertificeerde coöperaties. Zij vertegenwoordigen gezamenlijk meer dan 60.000 katoenboeren.

Kledingateliers

Kledingateliers bieden werk aan bijna 50 miljoen mensen in de wereld, vooral vrouwen. Ook hier zien we lage lonen, lange werkdagen tot wel 16 uur, kinderarbeid en gebrek aan vrijheid om zich te verenigen of om collectief te onderhandelen over bijvoorbeeld arbeidsvoorwaarden.

Bij de productie van Fairtrade kleding en textiel zijn de werkomstandigheden veilig en schoon, vindt er geen kinderarbeid plaats en hebben de werknemers het recht om een vakbond te beginnen. Dit klinkt voor ons Nederlanders vanzelfsprekend, maar in veel delen van de wereld is dat helaas niet zo.

Kledingmerken

Het grote probleem in de kledingsector is dat de kledingmerken bepalen hoe het er eerder in de keten aan toe gaat. Zij bepalen de voorwaarden waarop er geleverd mag worden. In april werd bekend dat grote kledingmerken als C&A, Primark, GAP, H&M, Zara en Pull&Bear voor miljarden euro’s aan bestellingen annuleerden in verband met het coronavirus. Miljoenen arbeiders in de kledingindustrie verloren daardoor hun werk en hun salaris. Onder zware druk doen deze Westerse merken nu toch een deel van hun betalingen.

Hoe anders kan het ook: diverse Fairtrade kledingmerken hebben hun orders juist vooruitbetaald. Daardoor kunnen fabrieken, en ook spinnerijen en weverijen juist blijven draaien en behouden veel mensen een inkomen. Het zijn merken die hun eigen verantwoordelijkheid nemen. Ze gaan zelf op zoek naar waar ze fair geproduceerde grondstoffen kunnen kopen. En met welke fabriek ze afspraken kunnen maken om hun kleding op een rechtvaardige wijze te laten produceren. Vaak sluiten ze ook voor langere tijd een contract af met de producent. Geen van die merken vindt zichzelf al perfect. Allemaal zijn ze continu op zoek naar hoe het beter kan in de wereld.

Consumenten

En wat kun jij doen? Als je veel kleding koopt voor lage prijzen en die snel weer weggooit, leg je daarmee niet alleen een grote druk op het milieu maar ook op de mensen die de kleding produceren. Mode-icoon Vivienne Westwood zei al: “Buy less, Choose well, Make it last”.

Let verder bij aanschaf op de keurmerken voor een eerlijke en milieuvriendelijke productie. Ook jij hoeft het niet in één keer perfect te doen. Maar bedenk dat elke weloverwogen keuze die jij maakt, iemand anders in de wereld en/of het milieu helpt.

Keurmerken

In de textielsector vind je het keurmerk Fairtrade Cotton, voor eerlijke katoenteelt en Fairtrade Textile Production Standard, voor eerlijke productie van kleding. Deze keurmerken kan je herkennen aan het blauwgroene logo. Maar er zijn veel meer keurmerken en organisaties die zich inzetten voor eerlijke en duurzame textielproductie. Denk aan Fair for Life, Fair Wear Foundation, GOTS en EU Eco-label. Meer informatie hierover vind je op keurmerkenwijzer.nl. Het ene keurmerk stelt milieueisen, het andere stelt eisen aan de rechten van arbeiders in de katoenteelt of in de kledingfabrieken. Sommigen beiden. In elk geval helpen ze jou als consument om een betere keuze te maken.

In Teylingen

Zeeman heeft zich vorig jaar aangesloten bij Fair Wear Foundation. Fairtrade bedrijfskleding koop je bij Company2Wear Sassenheim. Ook Melman herenkleding Sassenheim heeft beperkt Fairtrade kleding. Verkoopt jouw bedrijf of winkel ook Fairtrade kleding of textiel? Laat het ons weten!

Scroll naar top