Cool, Fairtrade school!

Basisschool De Startbaan in Sassenheim is de eerste en tot nu toe enige Fairtrade school in Teylingen. Werkgroep Fairtrade Teylingen interviewt directeur Wendy Zwart.

Wendy, De Startbaan is sinds 2014 Fairtrade school. Hoe is dat zo gekomen?

Het was destijds een initiatief vanuit de leerlingenraad. Die speelt bij ons een belangrijke rol. Het is gebaseerd op een gevoel voor eerlijkheid en hoe je daar met kleine dingen een bijdrage aan kan leveren.

Wat houdt het in om een Fairtrade school te zijn?

Op onze school worden Fairtrade koffie en thee geschonken. Als ik een attentie voor het team koop, dan let ik erop dat het een Fairtrade product is. Verder zijn eerlijkheid, duurzaamheid en saamhorigheid belangrijke thema’s in onze school: die thema’s komen aan bod in de vakken wereldoriëntatie en catechese. In onze optiek draagt het bij aan de ontwikkeling van het wereldburgerschap van de kinderen.

Wat merkt het personeel daarvan?

Afgezien van de koffie en thee, zit het in het DNA van ons team om de kinderen verder te leren kijken dan Nederland. We hopen ze bewust te maken dat bijvoorbeeld de keus voor een goedkoop T-shirt van een grote modeketen ook een keus is voor de leefomstandigheden van de maker van dat shirt. Als we alleen dat al kunnen bereiken…

Op welke manier dragen jullie het Fairtrade gedachtegoed uit onder de leerlingen?

Tijdens Startbaan Cultureel, onze jaarlijkse projectweek in het voorjaar. Daarbij verdiepen we ons altijd in wat er buiten de grenzen van Sassenheim gebeurt.

Merk je aan de leerlingen dat ze Fairtrade kennen en herkennen?

De kinderen kennen niet perse het woord, maar de waarden die eronder hangen zijn verweven in onze communicatie en gedragingen en dat zien we zeker terug bij onze leerlingen.

Is er in de school iets te zien van Fairtrade?

Aan onze gevel hangt het bordje Fairtrade School, maar verder eigenlijk niet. Ik zoek nog naar een geschikte plek in het gebouw om de plaat op te hangen die wij, als deelnemer van het eerste uur van Teylingen Fairtrade gemeente, onlangs mochten ontvangen van de werkgroep.

Wat merken ouders van het feit dat De Startbaan een Fairtrade school is?

Waarschijnlijk herkennen zij op de kijkavond van het project Startbaan Cultureel dat we verder kijken dan hier. Maar eigenlijk informeren we hen nog te weinig. Wellicht kunnen we dat oppakken op de website en via de nieuwsbrief.

Zou het ook voor andere scholen een goed idee zijn om zich in te zetten een Fairtrade school te worden?

Absoluut! Ik snap niet dat er niet meer scholen Fairtrade school zijn, zeker binnen de Sophia Stichting die de kernwaarden saamhorigheid, eerlijkheid en duurzaamheid uitdraagt.

Is dat alleen iets voor basisscholen?

Nee, zeker niet. Ook middelbare scholen worden geacht bij te dragen aan een besef van (wereld)burgerschap.

Welke ideeën hebben de kinderen om Fairtrade onder de aandacht te brengen?

Daarvoor haal ik er graag een paar kinderen van de leerlingenraad bij.

We maken kennis met Ties (groep 8) en Valerie (groep 7). Wat denken jullie, hoe kunnen jullie meer bekendheid aan Fairtrade geven?

Ties: ‘We kunnen posters maken en ophangen in school’. Valerie: ‘We kunnen vaker de voedselbank helpen, zodat we delen met mensen die het minder hebben. En ik heb wel eens in een wereldrestaurant gegeten.’
Hier volgt een leuk gesprek waarbij er zomaar allerlei ideeën komen:

  • Een wereldrestaurant in school, met gerechten bereid met Fairtrade ingrediënten;
  • Heel De Startbaan Bakt Fairtrade;
  • Bij de afsluiting van de projectweek Startbaan Cultureel een kraampje van de Wereldwinkel.

We zien Ties en Valerie enthousiast worden van de mogelijkheden! Directeur Wendy ziet bovendien kansen om bij de lesdoelen Fairtrade te benoemen. Wendy bedankt de werkgroep voor het interview: ‘Het helpt ons weer meer aandacht te geven aan dit onderwerp.’ En de werkgroep bedankt Wendy, Ties en Valerie. We zijn benieuwd welke activiteit(en) De Startbaan gaat ontplooien en komen graag kijken!

Wilt u meer weten over Fairtrade scholen? Hier leest u de drie campagnecriteria:

1. Gebruik van fairtrade producten. Op jullie school kan je verschillende fairtrade producten krijgen. Van koffie en thee, tot aan fairtrade broodbeleg.

2. Communicatie over fairtrade. Leerlingen, leraren, het bestuur en ook ouders worden op de hoogte gebracht van de campagne. Zij horen wat fairtrade is en waarom dat voor jullie school belangrijk is!

3. Actie voor fairtrade. Met leuke spraakmakende activiteiten brengt de school fairtrade onder de aandacht. Zo zorg je voor nog meer fairtrade ambassadeurs.

Wilt u ook Fairtrade school worden? De werkgroep Fairtrade Teylingen helpt u graag op weg!

Scroll naar top