Bloemen kopen en geven met je hart

Veel snijbloemen worden gekweekt in ontwikkelingslanden zoals Ethiopië, Kenia, Tanzania, Oeganda, Zimbabwe en Ecuador. De groeiende bloemenindustrie biedt economieën in ontwikkeling nieuwe kansen. Veel vrouwen hebben de mogelijkheid gekregen om betaald werk te vinden. Maar, géén rozen zonder doornen…. Ongeveer 75% van de arbeidskrachten op bloemenplantages wordt aangenomen op tijdelijke basis, met negatieve gevolgen voor hun rechten: ze krijgen geen verzekering, geen vakantie, geen zwangerschapsverlof en ga zo maar door. Er valt dus nog veel te verbeteren. Via het Fairtrade keurmerk leveren we daar een bijdrage aan. Het steunt de arbeiders op de bloemenkwekerijen op het gebied van arbeidsrechten en –omstandigheden.

Het aanbod van Fairtrade bloemen wordt steeds veelzijdiger. Je kunt bijvoorbeeld rozen en trosanjers met het keurmerk kopen. Daarnaast zijn er steeds meer Fairtrade ‘fillers’ (opvulling voor boeketten) op de markt.

Hoe gaat het met de bloemensector in tijden van corona?

De bloemensector heeft te maken met ongekende problemen. Hieronder de problemen zoals die nu bekend zijn:

  • De sluiting van winkels en het beperken van begrafenissen en huwelijken zorgen voor een enorme afname in de verkoop van bloemen.
  • Afrikaanse telers die via de veiling in Nederland verkopen, vernietigen hele zendingen bloemen. Het gevolg is een verlies van €1,8 miljard tot €2,2 miljard euro.
  • Kenia en Ethiopië zien een afname in verkoop van ongeveer 70%-80%. Daarbovenop komen de kosten voor de vernietiging van onverkochte bloemen, kosten voor in gebreke gebleven bankleningen en inzet van arbeid bij het snoeien. Kosten kunnen nog eens verder oplopen door uitblijvende leveringen van bestelde meststoffen en bestrijdingsmiddelen, voornamelijk uit China. De reden is dat schepen vanwege COVID-19 niet langer in Afrikaanse havens kunnen aanmeren.
  • Doordat het vliegverkeer in Kenia is stilgelegd kunnen bloemenproducenten hun producten niet meer exporteren.
  • In zowel Kenia als Ecuador worden arbeiders ontslagen of op onbetaald verlof gestuurd. Zonder duidelijkheid over hun toekomstige inkomen. In deze landen is het sociale vangnet beperkt en verdienen mensen onvoldoende om te sparen voor dit soort noodsituaties.
  • Meer dan 66.000 bloementelers dreigen ontslagen te worden als de situatie verder verslechtert.

Het Keniaanse Fairtrade bedrijf Valentine Growers bijvoorbeeld, exporteert normaal gesproken in de maand maart zo’n 2,4 miljoen rozen. Dit jaar was dat maar de helft. De rest moest worden vernietigd. Helaas kan nu slechts een derde van het personeel aan het werk blijven. Er zijn onvoldoende beschermingsmiddelen om de gezondheidszorg op peil te houden, dus er kunnen minder mensen behandeld worden. Het bedrijf heeft als eerste prioriteit om de gezinnen van haar medewerkers van voedsel te voorzien en gebruikt daarvoor de Fairtrade premie.

Onzekere tijden voor iedereen

Deze tijd is onzeker voor iedereen. Toch zien we dat we allemaal met elkaar zijn verbonden. Niet alleen hier, maar over de hele wereld. Boeren en arbeiders maken zich grote zorgen over hun gezondheid en hun inkomen. Extra zorgelijk is dat in veel landen het sociale vangnet en de medische zorg veel minder goed geregeld zijn. We zien hoe Fairtrade nu kan helpen. Niet alleen door voorlichting, voorzorgsmaatregelen en financiële steun maar ook door de directe band die er bestaat tussen de boer daar en jou hier. Dagelijks genieten we van de producten die zij voor ons verbouwen.

Samen komen we deze uitdagende tijd door. Vandaar de oproep aan jou om waar mogelijk in deze periode ook voor Fairtrade producten te kiezen. Want elke aankoop telt!

Fairtrade week 2 t/m 10 mei 2020

In de Fairtrade Week zetten veel supermarkten hun Fairtrade producten in het zonnetje. En wees gerust, als een Fairtrade product in de aanbieding is, gaat dit niet ten koste van het inkomen van de boer of arbeider. We geloven in sterke gemeenschappen. Juist in deze tijd zien we hoe belangrijk dat is, hier én aan de andere kant van de wereld. Wil je iets doen voor de bloemenarbeiders? Koop Fairtrade rozen voor de buurvrouw, een vriend, je moeder (11 mei is het moederdag) of jezelf natuurlijk! Zo steun je mensen in isolement én bloemenarbeiders die hun baan dreigen te verliezen in deze moeilijke tijd.

Waar koop je Fairtrade bloemen?

In Teylingen zijn enkele supermarkten die Fairtrade bloemen verkopen. Let op het blauw-groene logo.

Via www.barometerduurzamebloemist.nl vind je bloemisten die meer duurzame bloemen verkopen dan andere bloemenwinkels. Dat wil zeggen dat een groter deel van hun bloemen voldoet aan de eisen van een keurmerk dat duurzaamheid voorstaat. Dat kan Fairtrade zijn, maar ook bijvoorbeeld Skal (biologisch), On The Way to Planet Proof, Kenya Flower Council Silver Standard, EHPEA Silver Level en/of Florverde Sustainable Flowers.

Scroll naar top