Helaas zijn er nog niet veel zwoele zomeravonden geweest, maar het kan nog komen! Of je nu een glas wijn drinkt op een mooie zomeravond of het glas heft bij een andere gelegenheid, of wijn drinkt tijdens de komende wijnmaand (oktober), er is genoeg keus in duurzame varianten! Ga jij voor biologisch, lokaal en/of fair trade?

Biowijn is beter!

In de reguliere wijnbouw worden veel chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Die doden niet alleen de vervelende insecten, maar ook veel van het andere leven. Bij langdurig gebruik vindt ernstige vervuiling van het grondwater plaats en is er weinig leven meer in de grond. Daarnaast zijn deze bestrijdingsmiddelen ook schadelijk voor degenen die op de velden werken. Bovendien schijnt biologische wijn ook nog eens gezonder te zijn, alhoewel dat wetenschappelijk nog niet sluitend is aangetoond. Maar waarom niet het zekere voor het onzekere nemen?

Biologische gecertificeerde wijn is te herkennen aan het groene blaadje met de sterretjes, het EU keurmerk voor biologisch. Biologische wijn is breed verkrijgbaar.

Steeds meer Nederlandse wijngaarden

De meeste wijnen komen niet uit Nederland en moeten dus hierheen vervoerd worden. Dat heeft negatieve gevolgen voor de CO2-uitstoot en dus de klimaatopwarming. Die klimaatopwarming heeft er dan wel weer voor gezorgd dat er op steeds meer plaatsen in Nederland wijn verbouwd wordt.

Naast het feit dat dat goed is voor de klimaatkilometers is het ook gewoon leuk om te zien waar je wijn vandaan komt. Wijngaarden vind je in ons land bijvoorbeeld in Zeeland (Dreischor en Veere), Oost- Gelderland (Lochem bijvoorbeeld) en Limburg, vooral Zuid- Limburg.

Als wellicht bekend moet binnen de Europese Unie op alle producten de identiteit van de producent zijn vermeld.

Wijn uit ontwikkelingslanden: Kies fair trade!

Dan komt er ook nog wijn van heel ver weg, uit ontwikkelingslanden. Zuid-Afrika en Chili zijn bijvoorbeeld bekende wijnlanden. Wanneer je wijn uit deze landen koopt, drinkt het natuurlijk het lekkerst als je weet dat de arbeiders in de wijngaarden niet zijn uitgebuit. Dat ze een eerlijk loon ontvingen en er goede arbeidsomstandigheden waren. Je weet zeker dat het daarmee goed zit als je wijn koopt met het Max Havelaar keurmerk! Deze wijn vind je, in een beperkt assortiment, bij zo goed als bij alle supermarkten, veel slijterijen én de meeste Hema winkels. Vind je het zo gauw niet, vraag er eens naar! Proost!