Een belangrijk doel van de werkgroep Teylingen Fairtrade gemeente is kennis verspreiden over duurzaamheid. Duurzaamheid heeft veel te maken met eerlijke handel, gericht op het verbeteren van de levensomstandigheden van mensen in arme landen. Simpel gesteld: milieu en mensenrechten zijn twee kanten van dezelfde medaille: duurzaamheid. Zie ook onderdeel Actueel, Juni | Wetenswaardigheden over duurzaamheid.

Wist u dat…

  • de gemeenteraad in 2010 besloot te streven naar inbedding van de Fairtrade principes in het gemeentelijk beleid? De gemeenteraad besloot bij de prijs van Fairtrade-producten nadrukkelijk mee te wegen, dat op termijn sprake is van positieve neveneffecten. Het gemeentebestuur heeft een voorbeeldfunctie in de samenleving, stond in de raadsbreed aangenomen motie.
  • u veel geld en milieubelasting kunt besparen door een wat kleinere auto te kopen? Kijk bijvoorbeeld eens op de website van wwwmilieucentraal.nl. Dit geldt ook voor op de fiets gaan.
  • grote pensioenfondsen zoals ABP en PFZW steeds meer beleggen in duurzame aandelen? Het ABP besloot in oktober 2015 dat de uitstoot van CO2 door de bedrijven waarvan ABP aandelen heeft, in 2020 moet zijn gedaald met 25%. ABP beleggingen die bijdragen aan de oplossing van maatschappelijke problemen, moeten in 2020 zijn verdubbeld, naar € 58 miljard. Daarbij gaat het om zaken als hernieuwbare energie, schone technologie en recycling van grondstoffen.
  • www.rankabrand.nl een handige tool is (ook als app voor je smartphone!) om van veel bekende merken de meest duurzame te kiezen? Op www.rankabrand.nl, een onafhankelijke site, vind je snel de eindresultaten van 600 veel voorkomende grote merken (kleding, schoenen, reizen, elektronica, eten en drinken, cosmetica etc.). Ook geeft de website veel detailinformatie van de vermelde merken. De duurzaamheid meet Rank a Brand op basis van de categorieën: klimaat, milieu, arbeidsomstandigheden/mensenrechten en diervriendelijkheid.
  • Nederlanders eerlijke bananen erg belangrijk vinden? Uit consumentenonderzoek (zie www.qanda.nl) blijkt dat zo’n 84 % van de respondenten het belangrijk vindt dat de bananenboeren een inkomen verdienen waar zij redelijk van kunnen leven. Hier kun je van op aan als je Fairtrade bananen koopt, met bijv. het Max Havelaar keurmerk. Het is een van de meest verkochte producten in supermarkten. Er wordt regelmatig mee gestunt, bijvoorbeeld 99 ct per kilo, want dat trekt klanten. De prijs die de boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden ontvangen is dan vaak een schijntje, terwijl er veel pesticiden zijn gebruikt, soms wel 50 keer per jaar. Vraag in uw supermarkt naar Fairtrade bananen als u ze niet ziet liggen.