Wat is fairtrade

Fairtrade betekent eerlijke handel en richt zich op kansarme producenten in ontwikkelingslanden.

  • Een eerlijke prijs (leefbaar loon) betalen voor producten die de producenten in ontwikkelingslanden de ruimte geeft om zich op eigen kracht te ontwikkelen.
  • Handel met respect voor mens en milieu, een langdurige handelsrelatie, ondersteuning bij  productontwikkeling en transparantie van de handelsketen.
  • Een vorm van handel waarbij gezocht wordt naar gelijkwaardigheid en partnerschap door de hele handelsketen.

Wat wil Fairtrade bereiken?

Fairtrade/eerlijke handel wil dat producenten in ontwikkelingslanden een kans krijgen op een leven zonder armoede en met voldoende kansen op ontwikkeling. Niet door ontwikkelingshulp maar door fair met elkaar te handelen. Fairtrade maakt producenten en consumenten samen verantwoordelijk voor verbetering. Het is bij uitstek een ontwikkelingsmodel, dat armoede en achterstand wil omzetten in vooruitgang en ontwikkeling. Het leuke is: door fair te shoppen draag je bij aan een eerlijker wereld. Wie wil dat nou niet?

Waar kunt u Fairtrade kopen?

Fairtrade is te koop bij een deel van de winkels en horeca in Teylingen en bij de groothandels Hedera en Van Zelst. Kijk hiervoor op de pagina Deelnemers. De logo’s hiernaast zijn de belangrijkste logo’s om snel te herkennen of een product Fairtrade is.

Bovenstaande logo’s zijn de meest voorkomende fairtrade (keur)merken