Dit is niet zo’n makkelijke vraag als het lijkt. Een lijstje met merken die je wel en niet kunt kopen zou natuurlijk erg gemakkelijk zijn. Maar er is helaas nog geen kledingmerk dat helemaal 100 % “eerlijk’’ is. Toch, als je kleren koopt, wil je dat op de beste manier doen. Als klant wil je eerlijke kleding, geen uitbuiting aan je lijf. Je wilt voor de kledingarbeiders een eerlijk loon en veilige arbeidsomstandigheden. Daarom hierbij een aantal tips over wat je kunt kopen en hoe je kledingarbeiders kunt steunen in de imperfecte kledingindustrie.

Wees nieuwsgierig, stel vragen

Check wat jouw merk doet voor eerlijke kleding. Je kunt daarvoor op de website van het kledingmerk kijken of hen daarnaar vragen, via e-mail, Facebook of in de winkel. Deze vraag stellen is heel belangrijk! Wanneer de winkel en het kledingmerk vaak horen dat hun klanten het belangrijk vinden dat hun kleding onder goede omstandigheden geproduceerd is, dan moeten en willen zij daar iets mee. Als het maar vaak genoeg voorkomt, zal het balletje gaan rollen. Ga terug als het antwoord voor je moet worden uitgezocht. Laat je stem horen! Vraag bijvoorbeeld:

  • Wat doet dit merk doet om de arbeidsomstandigheden van kledingarbeiders te verbeteren?
  • Hoe zorgt dit merk ervoor dat de arbeiders in de fabrieken die de kleding produceren zelf voor hun rechten op kunnen komen?
  • Krijgen kledingarbeiders een leefbaar loon betaald? Hoe weet u dat de arbeiders in hun levensonderhoud kunnen voorzien op basis van de prijs die u voor de kleding betaalt?

Koop kleding van merken die voorop lopen

Het is belangrijk merken die vooroplopen wat betreft het verbeteren van arbeidsomstandigheden te stimuleren dat te blijven doen. Geen enkel merk is al door en door schoon, maar sommige werken wel hard aan verbeteringen. Bijvoorbeeld de merken die zijn aangesloten bij de Fair Wear Foundation, zie www.fairwear.org.

Koop fair / duurzaam / ethische kleding

Er zijn steeds meer (alternatieve) kledingmerken die zichzelf als eerlijk profileren, omdat ze bezig zijn met fair trade, arbeidsrechten of biologische of gerecyclede materialen. Het is belangrijk dat ook deze kledingwinkels laten zien aan welke aspecten van ‘duurzaam’, ‘fair’, ‘ethisch’ of ‘eerlijk’ zij werken, juist omdat het zo’n ontzettend breed begrip is.

Koop vintage / tweedehands kleding

Je kunt ook vintage of tweedehands kopen. Of ruilfeestjes geven en andere manieren vinden om minder nieuwe kleding te kopen. Hoe langer je met kleding doet, hoe duurzamer het is! Meer info: zie talkingdress.nl of bijvoorbeeld rankabrand.nl.