Nog steeds leven er op de wereld ca. 800 miljoen mensen op of onder de armoedegrens, waaronder een groot percentage kleine boeren en plantage arbeiders. Om te zorgen dat meer mensen een kans op ontwikkeling krijgen is het belangrijk dat meer van hun producten volgens eerlijke handelsprincipes worden verhandeld. Dat stelt de boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden in staat om zelf hun levensomstandigheden te verbeteren. Ditmaal aandacht voor tropisch fruit en groente, een belangrijke productgroep in onze supermarkten. Bananen alleen al vormen ca. 1% van de omzet van de supermarkten in Nederland.

Problemen bij tropisch fruit en groente

Ananas, bananen, sinaasappels, mandarijnen, mango’s, avocado’s, limoenen, sugar snaps en haricots verts (en is geen volledig lijstje). Allemaal fruit en groenten die geheel of grotendeels uit ontwikkelingslanden komen. Onderzoek bij de ananasteelt bijvoorbeeld toonde aan dat er lange dagen moeten worden gemaakt voor weinig loon. Overwerk werd niet betaald. De arbeiders op de plantages moeten vaak zonder beschermende kleding werken tussen de stekelige punten en met giftige pesticiden. Daardoor kan een arbeider het werk gemiddeld maar vier jaar doen. etc,Kleine boeren kunnen niet zelf exporteren, ze zijn afhankelijk van grote ondernemingen. Vooral in de zeer omvangrijke bananenteelt domineren grote ondernemingen de gehele sector. Deze organisaties zijn zo machtig dat ze de prijzen voor de boeren laag kunnen houden. Helaas zijn de genoemde problemen geen uitzonderingen bij de teelt van tropisch fruit en groente.

Fairtrade belangrijk en reëel mogelijk

Tropisch fruit en groente Fairtrade kopen is belangrijk. Want dan weet je dat de arbeiders een redelijk loon krijgen, dat ze beschermd worden door goede werkkleding en dat ze lid mogen worden van een vakbond. Daarnaast voldoen Fairtrade fruit en groenten aan strenge milieueisen. Praktisch alle tropisch fruit en groente is ook Fairtrade te koop. Er zijn bijvoorbeeld voldoende Fairtrade ananassen en bananen te koop in ons land voor alle supermarkten. Mango’s, avocado’s, limoenen, mandarijnen, sugar snaps en haricots verts enz. zijn ook steeds beter Fairtrade verkrijgbaar.

Hoe herken je Fairtrade fruit en groente?

Het belangrijkste keurmerk voor Fairtrade fruit en groente is het bekende Max Havelaar keurmerk. Ook komt voor het Fair for live Fairtrade keurmerk, echter niet of nauwelijks in Teylingen. Wel is bekend dat fruit en groenten van het bedrijf Nature’s pride met de sticker Eat Me erop, voor zover afkomstig uit ontwikkelingslanden, het Fair for live keurmerk heeft. Dit bedrijf zet dit keurmerkje echter niet (meer) op het fruit en de groente.

Wat kunt u doen?

Ten eerste kunt u natuurlijk tropisch fruit en groente kopen met het Max Havelaar keurmerk of de producten kopen gelabeld met Nature’s pride/Eat me. En ziet u dit niet in uw supermarkt dan kunt u er naar vragen.Dat is een effectieve methode om Fairtrade te bevorderen! Meer info: www.maxhavelaar.nlwww.agrofair.nl of www.naturespride.nl.