Zou jij kunnen kiezen welk kind wel of niet naar school mag? Die moeilijke keus moeten heel veel cacaoboeren in West-Afrika maken. Zij leven in extreme armoede en verdienen minder dan 67 cent per dag. Wanneer zij hun cacao onder Fairtrade voorwaarden kunnen verkopen dan krijgen zij tenminste de minimumprijs en een vaste premie. Dit geld investeren de boeren in productiemiddelen en trainingen, maar ook in betere gezondheidszorg en onderwijs voor hun kinderen. Stap voor stap kunnen zij zo werken aan een betere toekomst. Hieronder het verhaal van een cacaoboer.

Cacaoboer Kouassi

Kouassi (45 jaar) is lid van Kapatchiva, één van de coöperaties die onder de boerenorganisatie Ecookim valt. Hij is eigenaar van zes hectare land waarop hij vooral cacaobonen teelt.
‘Voordat ik lid werd van Ecookim oogstte ik hooguit twee ton cacaobonen per jaar. Via de coöperatie ga ik drie of vier keer per maand naar een training en krijg stap voor stap uitgelegd hoe ik mijn oogst kan verbeteren. Zo heb ik deverouderde cacaobomen die nog stamden uit de tijd dat mijn vader dit land bewerkte vervangen door nieuwe cacaobomen. Ook kan ik dankzij de Fairtrade premie kunstmest kopen. In de zes jaar dat ik nu bij Ecookim ben aangesloten is mijn oogst gegroeid van twee naar zes ton cacaobonen per jaar.’
Alle cacaobonen die Kouassi oogst, kan hij verkopen aan de coöperatie. Dankzij zijn toegenomen inkomen heeft hij een stenen huis kunnen bouwen voor zijn gezin.
‘Mijn vrouw zorgt voor de tomaten en aubergines op onze boerderij. Die eten we zelf, en soms verkopen we ze ook. Samen verdienen we voldoende om ons gezin teverzorgen. De kinderen gaan naar school in Blaisekro. Ik zou graag willen dat ze verder leren, maar de school in Blaisekro biedt maar twee leerjaren aan. Om door te leren moeten ze ergens anders gaan wonen. Misschien dat ze in de toekomst mijn bedrijf kunnen overnemen.’

Boerenorganisatie Ecookim

Kouassi is lid van Ecookim. De cacaoboeren van deze boerenorganisatie in het zuidwesten  van Ivoorkust werken samen aan het verkleinen van het risico op kinderarbeid in hun gebied. Het klimaat is warm en vochtig, er is genoeg water om te irrigeren. De boeren brengen hun oogst naar het magazijn van hun coöperatie, waar de cacao wordt gecontroleerd op vochtigheid en schimmel. Zodra er 385 zakken, ofwel 25.000 kilo cacao, verzameld zijn wordt de partij naar de haven van de hoofdstad Abidjan gebracht. 
Ecookim coördineert en ondersteunt 23 aangesloten coöperaties bij het exporteren van de cacao. In het seizoen 2014/2015 verkochten de boeren samen ruim 27 miljoen kilo cacao. Daarvan was bijna de helft Fairtrade. Er ging bijvoorbeeld een flink deel naar Tony’s Chocolonely. Sinds vorig jaar koopt Tony’s al haar cacao uit Ivoorkust bij Ecookim.

Nieuwe cacaobonen

Ecookim helpt de boeren ook om financiële en technische ondersteuning te krijgen en biedt toegang tot landbouwmaterialen en machines. Meer dan de helft van de Fairtrade premie wordt geïnvesteerd in de verbetering van productie en kwaliteit van de cacao. Ze namen bijvoorbeeld maatregelen om ziektes in decacaobomen tegen te gaan. De organisatie wil in de toekomst ook nieuwe cacaobomen aankopen en centra opzetten waar boeren trainingen kunnen volgen over goede landbouwmethodes.

Kinderrechten

De afgelopen jaren heeft Ecookim meer aandacht geschonken aan de preventie van kinderarbeid. De leden besteden een deel van de Fairtrade premie aan trainingen over kinderrechten, zodat de boeren weten wat kinderarbeid precies is en zich meer bewust worden van de schadelijke gevolgen van kinderarbeid. Vanaf 2014 doet Ecookim mee met het project ‘It takes avillage to protect a child’.

Wist u dat…..

– u in bijna alle supermarkten in Nederland eerlijke Fairtrade chocola vindt?
– Plus en Lidl het grootste Fairtrade aanbod hebben?
– het bekende huismerk G’woon bij Hoogvliet veel  Fairtrade heeft?
– Vomar chocoladekruidnoten met Fairtrade cacao verkoopt?
– Tony’s Chocolonely en het Belgische Belvas uitsluitend Fairtrade chocola hebben?
En uiteraard is het in de wereldwinkel!
Let u op het Max Havelaar keurmerk?