1. Wat houdt het nu precies in dat wij Fairtrade gemeente zijn?

Het antwoord op deze vraag vindt u vooral in de onderdelen Wat is Fairtrade  en Over Fairtrade gemeenteop deze website. In aanvulling daarop kan gemeld worden dat er najaar 2017:

  • Ca. 100 bedrijven en maatschappelijke organisaties in Teylingen (inclusief de gemeente), grote en kleine, zijn waar Fairtrade koffie en thee op het werk wordt gedronken.
  • Teylingen een Fairtrade basisschool heeft en een Fairtrade kinderopvangbedrijf met ca. 10 kinderdagverblijven. Het personeel drinkt daar Fairtrade koffie en thee op het werk, ouders en andere contacten worden erover geïnformeerd en periodiek vinden er Fairtrade acties plaats zoals een les over Fairtrade.
  • Ca. 25 bedrijven in Teylingen Fairtrade producten verkopen.
    Het voorgaande is een samenvatting, op de pagina “Deelnemers” op deze site vindt u een volledige lijst van deelnemende winkels, bedrijven & maatschappelijke organisaties, horeca etc. In de eigen pagina van Teylingen Fairtrade gemeente binnen de algemene landelijke website www.fairtradegemeenten.nl vindt u de gegevens over elk van de deelnemers, inclusief over welke Fairtrade producten het daarbij gaat.
2. Hoeveel winkels, bedrijven, maatschappelijke organisaties etc. moeten meedoen om de titel te krijgen?

Het aantal winkels, bedrijven & maatschappelijke organisaties etc. in een gemeente dat minimaal mee moet doen om in aanmerking te komen voor de titel Fairtrade gemeente is afhankelijk van het inwonertal van een gemeente. Zo moeten in Teylingen bijvoorbeeld minimaal 6 supermarkten, 1 giftshop & 1 Wereldwinkel; plus 4 horecabedrijven meedoen. Tevens moeten er minimaal 8 maatschappelijke organisaties en minimaal 4 bedrijven zijn met Fairtrade koffie en thee op het werk.

3. Is het een zaak van de gemeente?

Nee, het is een zaak van de gemeenschap Teylingen. Maar daar hoort , naast de inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties in Teylingen ook de gemeentelijke organisatie bij. De ere-titel Fairtrade gemeente is alleen mogelijk als de gemeente en een deel van de bedrijven en maatschappelijke organisaties meedoen, en natuurlijk inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties als kopers van Fairtrade.

4. Wie zijn de drijvende krachten en wat doen zij?

De werkgroep Teylingen Fairtrade is de drijvende kracht (zie pagina Werkgroep). Deze werkgroep lobbyt bij bewoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties etc. voor Fairtrade koffie en thee op het werk; lobbyt bij winkels en horeca voor het verkopen van Fairtrade producten; bedenkt periodiek acties om Fairtrade onder de aandacht te brengen en voert deze acties uit; verzorgt maandelijks in de Teylinger een artikel over Fairtrade; houdt bij deze website, de facebook pagina Teylingen Fairtrade (onder meer voor de zogenaamde vensterfoto’s) en de eigen Teylingse pagina op de landelijke site www.fairtradegemeenten.nl; etc. etc. De werkgroepleden zijn 100% vrijwilliger; alleen de gemeentelijke vertegenwoordiger is ambtenaar. De beperkte jaarlijkse kosten van de werkgroep (ca.  € 1500 ) worden betaald door de gemeente.

5. Wat kunt u zelf doen?

Veel producten die wij hier regelmatig eten/drinken/gebruiken komen (grotendeels) uit ontwikkelingslanden. Denk bijvoorbeeld aan koffie, thee, chocola(de cacao daarvoor), rijst, bananen en ander tropisch fruit en groente. Ook de katoen voor onze kleding bijvoorbeeld en snijbloemen komen grotendeels uit ontwikkelingslanden. Veel van deze producten zijn ook Fairtrade gecertificeerd te koop. Sommige in vele soorten en varianten (chocola, koffie, thee), sommige nog maar in beperkte mate, bijvoorbeeld groente, tropisch fruit (behalve bananen), katoen en snijbloemen. Wat ieder kan doen is de Fairtrade variant kopen. En is die niet in de betreffende winkel te koop, dan kunt u er naar vragen, dat bevordert ook Fairtrade.

6. Aan welke voorwaarden moeten deelnemende bedrijven, instanties etc. voldoen?
Bij deelnemende bedrijven en maatschappelijke organisaties moet minimaal Fairtrade koffie en thee (of koffie en chocolademelk) worden gedronken op het werk. Deelnemende horeca bedrijven(restaurants) moeten minimaal twee Fairtrade dranken verkopen en minimaal twee Fairtrade ingrediënten voor in het eten. De uitgebreide voorwaarden waaraan supermarkten moeten voldoen en de voorwaarden waaraan giftshops etc. om deelnemer te kunnen zijn vindt u in de website www.fairtradegemeenten.nl, afdeling “Werkgroep”, zoek “Handleiding”.
7. Kan ik ook meedoen als bedrijf als in mijn branche Fairtrade niet aan de orde is?
Ja, dat kan. Natuurlijk is het wenselijk dat iedereen, als zij/hij producten uit ontwikkelingslanden koopt of verkoopt, Fairtrade producten verkoopt of koopt. Maar er zijn ook andere initiatieven die maatschappelijk verantwoord zijn en bijdragen aan duurzaamheid. Dit wil de Nederlandse Fairtrade gemeente campagne bevorderen en heeft daarom het zesde criterium ontwikkeld, het zogenaamde MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) criterium; zie “Wat is Fairtrade gemeente” en zie pagina “Meedoen”. Om aan dit criterium te voldoen heeft de werkgroep Teylingen er onder meer voor gekozen invulling te geven aan de optie voldoende (minimaal 4) winkels in Teylingen te vinden /bereid te vinden minimaal 2 producten te verkopen die een bijdrage leveren aan het verminderen van diverse wereldproblemen. Producten met bijvoorbeeld de volgende keurmerken: EKO (en/of het “EU groene blaadje”) voor biologische producten, FSC en MSC. Er zijn, afgezien van de supermarkten, ca. 10 winkels in Teylingen waar relatief veel dergelijke “MVO producten” worden verkocht.
Het zesde criterium was voor de werkgroep Teylingen Fairtrade ook reden om voor Teylingen een Eerlijk Winkelen kaart te ontwikkelen. Zie pagina Eerlijk Winkelen Teylingen.