Er staan nogal wat producten op onze boodschappenlijstjes die uit de ontwikkelingslanden komen. Niet alleen de bekende koffie, thee en bananen, maar ook rijst, goud, kruiden, chocola (cacao), rietsuiker en bijvoorbeeld bloemen, katoenen kleding en nog zeer vele andere. Als je dan weet dat er 168 miljoen

 

kindarbeiders zijn in de ontwikkelingslanden, en beseft dat 70 % van deze kinderen in de landbouw sector werkt wordt duidelijk dat er nogal eens kinderarbeid kleeft aan de producten op de boodschappenlijstjes. TENZIJ, tenzij, u deze producten koopt met een sociaal keurmerk. Het belangrijkste sociale keurmerk in ons land is het bekende Max Havelaar keurmerk. Dit sociale keurmerk op een product garandeert dat er geen kinderarbeid aan te pas is gekomen.

Max Havelaar is geen merk maar een keurmerk

Het komt nogal eens voor dat Max Havelaar wordt gezien als een merk, vooral bij koffie. Begrijpelijk is dat ook wel, want koffie was het eerste Max Havelaar product. In 1988 presenteerde prins Claus het eerste pak koffie met het Max Havelaar keurmerk. Sindsdien is dit initiatief in vele landen nagevolgd en ook bij vele andere producten. Momenteel zijn er in ons land 1700 verschillende producten met het Max Havelaar keurmerk, waaronder vele tientallen koffie- en theesoorten! De meeste producten uit ontwikkelingslanden zijn te koop zowel zonder als met sociaal keurmerk.

Wat zegt zo’n keurmerk eigenlijk?

Met een sociaal keurmerk is gegarandeerd dat de producenten aan de basis (vaak kleine boeren of plantage arbeiders) een eerlijk loon hebben gekregen, recht hebben op vakbonden, er geen kinderarbeid aan te pas is gekomen en dat er aan hoge milieueisen is voldaan. Bij koffie en thee is het keurmerk heel ver doorgevoerd. Zo hebben vrijwel alle circa 30 koffiemerken in ons land zowel koffie met, als zonder het Max Havelaar keurmerk te koop. Dit geldt ook voor de grote koffieleverancier Douwe Egberts, al heeft die alleen nog maar keurmerk koffie voor de zakelijke markt. Douwe Egberts koffie met het Max Havelaar keurmerk vindt u dus (nog) niet in de supermarkt.

Fairtrade koffie is maar weinig duurder

Er zijn vele verschillen in smaken en kwaliteiten koffie, daarom is prijsvergelijking lastig. Maar toch geeft het volgende wel een beeld. In een plaatselijke supermarkt varieerde de prijs van 250 gram snelfiltermaling zonder keurmerk enige tijd geleden van € 2.18 tot € 2.76 (Perla Aroma rood, huismerk, DE rood, DE mild). De prijs van 250 gram snelfiltermaling koffie met het Max Havelaar keurmerk varieerde van € 2.24 tot € 2.89 (OK koffie rood, huismerk en Fairtrade Original rood). Max Havelaar keurmerk koffie is dus meestal wel iets duurder, maar de verschillen zijn klein én dit komt ten goede aan de producenten aan de basis. En voor veel mensen is dat toch wel een belangrijk punt als men geniet van een kopje koffie.

Over smaak gesproken

Bijna alle Nederlandse koffiemerken hebben, naast koffie zonder Max Havelaar keurmerk, ook koffie met Max Havelaar keurmerk, Bij eenzelfde merk is er dus geen smaak- en kwaliteitsverschil tussen koffie met of zonder Max Havelaar keurmerk. Grote kans dat ook uw favoriete koffiemerk er is met het Max Havelaar keurmerk. En natuurlijk is het voor de smaak erg belangrijk hoe de koffie wordt gezet!