De landelijke jury berichtte dat de titel Fairtrade gemeente voor Teylingen is verlengd. “Teylingen verdient ten volle dat de titel Fairtrade Gemeente wordt verlengd” oordeelde de jury.In mei 2014 ontving Teylingen de titel Fairtrade gemeente. Dat wil zeggen, kort samengevat, dat binnen Teylingen relatief veel Fairtrade producten worden verkocht en gekocht. De titel moet steeds opnieuw worden aangevraagd (én verdiend!); voor het eerst eind 2015, en daarna iedere 2 jaar; dus ook eind 2017.
Half januari 2018 berichtte de landelijke jury dat de titel Fairtrade gemeente werd verlengd. De gemeenschap Teylingen voldeed volgens de jury duidelijk aan de criteria. Het aantal bedrijven en organisaties dat deelneemt aan de campagne is noemde de jury indrukwekkend. Ook de wijze waarop jonge mensen betrokken raken bij de campagne door te werken met een actuele website (www.teylingenfairtrade.nl) en een leuke facebookpagina vielen op.
De grote pluim betreft aantal bedrijven en maatschappelijke organisaties dat mee doet met Fairtrade koffie en thee op de werkvloer. Dat waren er 57 eind 2017; een relatief groot aantal voor een gemeenschap als Teylingen met ca. 36.000 inwoners. De jury is onder de indruk van de geestdrift die er is bij de gemeente om fairtrade te promoten en daar in verschillende vormen uiting aan te geven. De gouden trouwringenactie (stellen die in Teylingen trouwen en aantonen Fairtrade trouwringen te hebben gekocht krijgen een Fairtrade foodmand cadeau) wordt speciaal genoemd.
De werkgroep Teylingen Fairtrade wordt uitgedaagd aan de slag te gaan met een verdiepingsplan voor de deelnemende winkels, horeca en bedrijven &maatschappelijke organisaties met Fairtrade koffie en thee op het werk. De jury geeft ook als tip om de ondernemersvereniging te stimuleren MVO te promoten als norm die in de gehele gemeente opgeld doet.
De werkgroep kreeg complimenten voor de bereikte media aandacht: bijvoorbeeld regelmatig een foto van nieuwe deelnemers op facebook Teylingen Fairtrade en maandelijks een inhoudelijk artikel op de gemeentepagina van de Teylinger.