De fototentoonstelling ‘Who Runs the World? Girls! is tot half mei 2015 te bezichtigen in gebouw Het Onderdak. De expositie geeft de anonieme makers van onze kleding een gezicht. De tentoonstelling is samengesteld door de Schone Kleren Campagne die zich inzet voor goede arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie.

Who Run the World? Girls!

Who Run the World? Girls! brengt de kracht van negen stoere vrouwen uit Cambodja en Bangladesh in beeld. De foto’s werden eind 2013 gemaakt door Zilveren Camera-winnares Marieke van der Velden. De geportretteerde vrouwen werken in hun dagelijks leven keihard aan de jeans, jurkjes en jasjes die hier in de kledingwinkels hangen, en zetten zich in om hun eigen situatie en die van hun collega’s te verbeteren.

Vrouwen dragen de kledingindustrie

Want het zijn vrouwen die de kledingindustrie dragen. Ze shoppen de meeste kleding, werken in modezaken, staan op de covers van modebladen en zitten in Aziatische kledingfabrieken achter de naaimachine. Deze naaisters worden vaak geportretteerd als een ver-van-mijn-bed show. Als een noodzakelijk kwaad. Maar dat zijn ze niet. Integendeel: ze mogen gezien worden! Naast de fotoshoot zijn de meiden ook geïnterviewd over hun dagelijks leven.

Shahnaz Akter (23) uit Bangladesh

Zo vertelde Shahnaz Akter (23) uit Bangladesh dat ze zes dagen per week van acht uur ’s ochtends tot negen uur ’s avonds in een kledingfabriek werkt. “Ik vind het niet erg om te werken; ik zorg voor mezelf en ik kan alles.” Per uur naait ze honderd kragen aan shirts, ook voor Nederlandse merken. Hiermee verdient ze ongeveer 60 euro per maand. Ze vindt het wel heel vervelend dat ze geen tijd heeft om naar de wc te gaan. “Je rent naar de wc en kijkt op de klok terwijl je bezig bent.”

Chung Srey Sros (37) uit Cambodja

De Cambodjaanse Chung Srey Sros (37) werkt al elf jaar in een kledingfabriek. De hele dag door naait ze tailles aan broeken. Chhung was in de wolken over de aandacht die ze tijdens de fotoshoot kreeg. “Zoiets heb ik nog nooit eerder gedaan; grappig hoe vrij en gelukkig je je opeens kunt voelen. Straks gaan mensen kijken naar mijn gezicht, wat spannend!”

De foto’s en verhalen zijn ook online te bekijken op www.schonekleren.nl/girls.

De tentoonstelling in Het Onderdak (J.P. Gouverneurlaan 40, Sassenheim) is dagelijks overdag toegankelijk vanaf 8.30 uur in de ochtend, tot half mei.