Bij Fairtrade gaat het er om dat steeds meer producten, die wij hier eten/drinken/gebruiken en die afkomstig zijn uit arme landen, verhandeld worden onder fairtrade voorwaarden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan koffie, thee, bananen, cacao voor chocola, kleding en veel bloemen. Fairtrade voorwaarden houden onder meer in dat de werkers aan de basis een leefbaar loon krijgen, redelijke arbeidsomstandigheden hebben, lid mogen zijn van een vakbond en dat geen sprake is van kinderarbeid. Fairtrade neemt toe. In dit artikel een aantal recente ontwikkelingen.

Fairtrade Gemeente campagne loopt goed

De Fairtrade gemeente campagne is er op gericht dat in steeds meer gemeenten relatief veel fairtrade producten worden verkocht en gekocht. Er zijn nu ruim 70 fairtrade gemeenten in ons land (wereldwijd bijna 2000), waaronder vele grote steden, en 2 fairtrade provincies, namelijk Friesland en Utrecht. In een fairtrade provincie is meer dan 75 % van de gemeenten een fairtrade gemeente. Regelmatig worden er ook fairtrade titels uitgereikt aan scholen, kerken, restaurants enz. Bij een fairtrade school is er niet alleen fairtrade koffie en thee, maar wordt ook bijvoorbeeld een paar keer per jaar in de lessen specifiek aandacht gegeven aan Fairtrade en worden de ouders geïnformeerd.

In Teylingen is 1 fairtrade school (de Startbaan) en 1 fairtrade kinderopvang (Trias).

Toename Fairtrade in PLUS supermarkten

Bananen en koffie bijvoorbeeld verkoopt PLUS exclusief Fairtrade. Hierdoor wordt de keus voor de klant wel erg gemakkelijk. Voor dit jaar heeft PLUS de ambitie om de cacao in nog meer producten van het PLUS huismerk door fairtrade gecertificeerde cacao te vervangen. Zoals bekend impliceert het Max Havelaar keurmerk dat niet alleen een minimum prijs wordt betaald aan de koffie en cacaoboeren, maar daar bovenop ook een premie, waarvan bijvoorbeeld betere huisvesting en onderwijs kan worden betaald. Via de verkoop van fairtrade producten in de PLUS supermarkten werd vorig jaar € 1,3 miljoen fairtrade premie afgedragen. PLUS is wat dat betreft koploper bij de supermarkten.

Kinderarbeid

Wereldwijd werken nog altijd 168 miljoen kinderen. En dan hebben we het onder meer over 85 miljoen kinderen die werk moeten doen wat gevaarlijk is of schadelijk is voor de gezondheid, 120 miljoen die jonger zijn 15 jaar. Deze kinderen gaan niet naar school . Zij werken in de kledingindustrie, cacaoteelt, goudwinning, enz. enz.

Er komt nu waarschijnlijk een wet die bedrijven verbiedt om producten van kinderarbeid te verkopen. De ‘initiatiefwet Zorgplicht kinderarbeid’ is al door de Tweede Kamer aangenomen. Volgens deze wet moeten bedrijven die in Nederland iets verkopen aantonen dat er geen kinderarbeid in zit. Het taboe op wetgeving voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) lijkt hiermee doorbroken.

With a touch of Rose

Hèt fairtrade babymerk! Dekens, spuugdoekjes, draagdoeken en meer. Deze producten worden nu gemaakt van 100% fairtrade en biologisch katoen in India. Kijk eens op de website.

‘Heerlijk uit in Amsterdam’

De Stichting Fairtrade Amsterdam lanceerde een meerjarige campagne gericht op de promotie van fairtrade producten (wijn, koffie, thee, sinaasappelsap etc.) in de uitgaanssector in onze hoofdstad.

Fairtrade popcorn en kokosnoten

Albert Heijn verkoopt sinds kort fairtrade kokosnoten. Popcorn met het fairtrade keurmerk is er nu ook , met de smaken Caramel & Sea Salt en Sweet Chilli.