Slim kleding kopen

Jaarlijks kopen we in Nederland voor 20 miljard euro aan nieuwe kleding. Een gemiddelde Nederlandse garderobe bevat 173 kledingstukken, waarvan er zo’n 50 nauwelijks worden gedragen. Dat kan anders! Zeven tips om bewuster met kleding om te gaan.

Slimme vragen

Als je met een leuk kledingstuk in je hand staat, vraag jezelf dan eerst af: Heb ik dit echt nodig? Ga ik het echt dragen? Past het goed? Gaat het lang mee? Kan ik hierdoor andere kledingstukken vaker aan? Draag ik dit over een paar jaar nog steeds met plezier?

Ga voor kwaliteit

Investeer in mooie kledingstukken van betere kwaliteit. Omdat je deze veel vaker aan kan, ben je uiteindelijk voordeliger uit dan met een stapel ‘net-niet’ stukken die te snel verslijten. Koop wat je echt wil in plaats van wat je toevallig tegenkomt in de (online) winkel. Repareer als het toch stuk gaat: een kapotte rits (laten) vervangen is goedkoper dan een nieuw item kopen.

Tijdloos

Ga voor tijdloos en kies iets wat je over tien jaar ook nog aan kan. Combineer het steeds met iets anders en het blijft een waardevol item. Neem bovendien de tijd voor je aankopen. Heb je iets moois gezien? Slaap er een nachtje over. Denk je er dan nog steeds aan?

Vintage, tweedehands!

Heel fijn voor een duurzame kledingkast: tweedehands kleding. Minder afval, geen nieuwe grondstoffen nodig, een tweede leven voor een kledingstuk. En leuk voor jou want jij hebt iets unieks in plaats van die dertien in een dozijn confectiestukken. Plus vaak goedkoper dan nieuw!

Beter wassen

De zorg voor onze kleding heeft misschien nog wel een grotere invloed op het milieu dan de productie en distributie ervan. Was je kleding weinig, zo koud mogelijk, in een volle trommel en met een duurzaam wasmiddel. Gebruik geen droger maar hang je wasgoed aan de waslijn. En in plaats van je mooie kleding naar de stomerij te brengen, hang je het in de badkamer als je gaat douchen. Allemaal minder vervuilend – fijn voor het milieu – én goedkoper – fijn voor jouw portemonnee!

Minderen

Wist je dat we door fast fashion (veel voor weinig) veel kledingstukken gemiddeld maar zeven keer dragen? Mode is een wegwerpproduct geworden. Doe daar niet aan mee! Koop minder! Minderen is heerlijk. Bedenk eens hoeveel tijd je kwijt bent aan passen, twijfelen, terugsturen. En aan ’s morgens voor je kast weer niet kunnen kiezen wat je aantrekt. Hoe meer spullen, hoe meer stress. Wat ga jij doen met die extra tijd?

Kies kleding met een keurmerk

Koop van merken die zo goed mogelijk met mens, dier en/of milieu omgaan. Je herkent ze aan diverse keurmerken, die ieder zo hun eigen focus hebben. De een legt bijvoorbeeld de nadruk op biologisch geteelde katoen, de ander op productie onder eerlijke omstandigheden. Zie daarvoor keurmerkenwijzer.nl  en lees ons artikel van januari 2021 op teylingenfairtrade.nl.

Tot slot: kan je je kledingstuk niet meer aan, is het kapot of gaan de vlekken er niet meer uit?  Lees het volgende artikel over wat je dan met je textiel kunt doen.

Scroll naar top