Met “schone” kleren bedoelen we maatschappelijk verantwoord geproduceerde kleding (“MVO kleding”). Regelmatig is de kledingindustrie in het nieuws: slechte arbeidsomstandigheden, lange werkweken, zeer lage lonen, geen vakbondsvrijheid, vragen over de milieuvriendelijkheid. Hoe zit het met de kleding die wij kunnen kopen? Wat kunnen we er in Teylingen zelf aan doen? Dergelijke vragen stelt het platform Teylingen Millenniumgemeente momenteel in deze maandelijkse column aan de orde. Voor de delen 1 t/m 4 zie hieronder.

Korte beschrijving van labels

Deel 1 van deze serie gaat over wat er vaak mis is in de kledingindustrie, deel 2 gaat over “wat kan ik daar aan doen?” Naast het vragen naar “Schone kleren” in de winkel kunt u letten op de labels aan de kleren. En dan speciaal op de labels van onafhankelijke instanties. Dit keer, net als in de delen 3 en 4, een korte beschrijving van drie van de labels als afgebeeld bij deel 2 hieronder, gebaseerd op info van Milieu Centraal .

Made-By

De Made-By blauwe knoop komt voor op de kleding van enkele bekende Nederlandse kledingmerken. Made-By is de blauwe knoop die modebedrijven en -ketens in hun kleding mogen naaien, als zij bezig zijn met verduurzaming. De knoop staat voor betere arbeidsomstandigheden en meer milieuvriendelijke materialen zoals biologisch en gerecyclede vezels. Er zijn geen harde eisen waaraan bedrijven moeten voldoen om de Made-By-knoop te mogen dragen. Deelnemende bedrijven worden wel jaarlijks door Made-By gescreend op vooruitgang. Informatie, waaronder de voortgang per deelnemend bedrijf, is te vinden op www.made-by.nl.

Organic Blended Content Standard

Veel grote merken gebruiken dit keurmerk, dat minder ver gaat dan het gerelateerde keurmerk Organic 100 Content Standard (zie deel 3). Organic blended Content Standard is een keurmerk voor kleding die minstens 5% biologische vezels bevat, het percentage staat vermeld in etiket. Naast katoen kan dit hennep, linnen, zijde of wol zijn. Zowel katoen, wol, zijde, vlas en hennep zijn biologisch te telen; katoen wordt het meest biologisch geteeld. Katoen heeft als milieu nadeel dat voor de teelt veel water nodig is. Er zijn geen milieueisen voor de verwerking van de vezel tot kleding, en geen eisen voor arbeidsomstandigheden. Organic Content Standard wordt onafhankelijk gecontroleerd.

Global Organic Textile Standard (GOTS)

Enkele grote merken en kledingketens verkopen (enkele) biologische katoenen kledingstukken, of kleding die deels bestaat uit biologische katoen. Global Organic Textile Standard is een internationaal keurmerk voor kleding die voor tenminste 70 % (te herkennen aan de tekst Made with organic) of voor minstens 95 % (te herkennen aan de tekst Organic) uit biologisch geproduceerde materialen bestaat. Bij de teelt worden geen chemisch-synthetische gewasbeschermingsmiddelen gebruikt, geen genetisch gemodificeerde organismen en geen kunstmest. Er zijn milieueisen voor de verwerking van de vezel tot kledingstuk, eisen voor arbeidsomstandigheden en een eerlijk loon in de productiefase; niet in de landbouwfase. Er zijn ook milieueisen voor de verpakking en de fournituren. Het wordt onafhankelijk gecontroleerd.