Met ‘schone’ kleren bedoelen we maatschappelijk verantwoord geproduceerde kleding (MVO kleding). Regelmatig is de kledingindustrie in het nieuws: slechte arbeidsomstandigheden, lange werkweken, zeer lage lonen, geen vakbondsvrijheid. Hoe zit het met de kleding die wij kunnen kopen? Wat kunnen we er in Teylingen zelf aan doen? Dergelijke vragen stelt de werkgroep Teylingen Faitrade momenteel in deze maandelijkse column aan de orde. Nu een artikel over hoe je in de winkel kan zien of er sprake is van MVO kleding.

Kleding labels van MVO kleding

Bijna ieder kleding stuk in de winkel is voorzien van een of meer labels. Meestal zijn dat labels bedacht door het kledingmerk, dus niet labels van onafhankelijke keuringsinstanties. Die onafhankelijkheid is belangrijk. Want we weten maar al te goed dat het commercieel verleidelijk is zaken mooier voor te stellen dan ze zijn.
Hiernaast zie jer een zevental kledinglabels van onafhankelijke instanties, die hier relatief bekend zijn. en MVO kleding markeren. Er zijn veel, veel meer labels, ook van onafhankelijke instanties. Maar let op, er zijn grote verschillen tussen. Zie b.v. ook www.keurmerken.milieucentraal.nl/overzicht/kleding.

Max Havelaar, Europees Ecolabel, Better Cotton Initiatieve (BCO) en Global Organic Textile Standard (GOTS)

Deze labels markeren dat zowel de grondstof van de kleding – vaak katoen – als ook het naaien e.d. ervan in fabrieken en naaiateliers MVO is. Ook zijn er eisen aan de milieuvriendelijkheid van de (grondstof)productie.

Fair Wear Foundation

Dit label is gericht op de kledingfabrieken. De kledingindustrie, vakbeweging en organisaties zoals Schone kleren Campagne werkten en werken samen aan het ontwikkelen van dit label.

Cotton made in Africa

Het Cotton made in Africa label richt zich op het MVO produceren van de grondstof katoen in midden Afrika. Ook zijn er duidelijke milieueisen.

Organic 100 Content Standard

Dit label geeft aan dat de kleding 100% uit biologisch geproduceerd materiaal bestaat; dat kan zowel katoen, hennep, linnen, wol of zijde zijn. Geen eisen voor arbeidsomstandigheden.

Wat kun je in elk geval ook doen als je MVO kleding wil kopen?

  • Koop van merken die al werken aan het verbeteren van de werkomstandigheden. Dan stimuleer je merken die voorop lopen. Kijk bijvoorbeeld op de site van Rank a Brand, je vindt er gegevens van honderden merken.
  • Koop in winkels (en via websites!) die zich presenteren als fair/duurzaam. Er zijn er steeds meer die zich profileren met eerlijke kleding. Daar kopen stimuleert hen. Wel is belangrijk dat de verkopers echt duidelijk kunnen maken waarom zij fair/duurzaam zijn.
  • Kijk eens op de app www.EerlijkWinkelen.nl. Daar kun je shops vinden die met eerlijke kleding bezig zijn.
  • Vragen stellen is belangrijk! Wanneer de winkel en het kledingmerk vaak horen dat hun klanten het belangrijk vinden dat hun kleding MVO is, dan moeten en willen zij daar iets mee. Als het maar vaak genoeg voorkomt, zal het balletjes gaan rollen binnen het bedrijf. De klant is koning(in)!