Met ‘schone’ kleren bedoelen we maatschappelijk verantwoord geproduceerde kleding (MVO kleding). Regelmatig is de kledingindustrie in het nieuws: slechte arbeidsomstandigheden, lange werkweken, zeer lage lonen, geen vakbondsvrijheid. Hoe zit het met de kleding die wij kunnen kopen? Wat kunnen we er in Teylingen zelf aan doen? Dergelijke vragen stelt de werkgroep Teylingen Faitrade de komende tijd in deze maandelijkse column aan de orde.
In de kledingindustrie wordt vaak geen eerlijk loon, of: leefbaar loon, betaald. De meeste kledingarbeiders verdienen nog steeds een hongerloon. Maar wat is eigenlijk een leefbaar loon? Daarover gaat deze bijdrage. Zie ook www.schonekleren.nl.

Leefbaar loon is een Mensenrecht

Met een leefbaar loon moet een werknemer zichzelf en zijn gezin kunnen onderhouden. Het recht op een leefbaar loon staat in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Een leefbaar loon is:

 • van toepassing op alle werknemers, er bestaat geen salaris onder het niveau van een leefbaar loon
 • gebaseerd op een normale werkweek van maximaal 48 uur
 • het nettosalaris, na aftrek van belastingen en zonder bonussen, of vergoedingen voor overwerk
 • voldoende voor de basisbehoeften van een gezin van vier mensen (twee ouders, twee kinderen): voeding, schoon water, onderdak, kleding, onderwijs, gezondheidszorg en iets om te sparen

Minimumloon vaak (veel) lager dan leefbaar loon

Bijna alle landen kennen een wettelijk minimumloon. Er blijken grote verschillen te zijn tussen de leefbare lonen en de vaak lagere minimumlonen. Zo is in China het minimumloon ca. 46% van het leefbare loon, in Indonesië 31%, in India 26%, in Cambodja 21% en in Bangladesh 11%. Lagelonenlanden hebben vaak niet het geld om de controleurs te betalen die nodig zijn om de wetten te handhaven; dus nog minder dan het minimumloon komt ook voor……

Wat kun je doen?

Een lijstje met “schone kleren”, wat zou dat fijn zijn! Maar helaas: er is nog niet of nauwelijks een kledingmerk 100% schoon. Maar ben je op zoek, wil je kledingarbeiders steunen en wil je geen uitbuiting aan je lijf? Dan hierbij enkele kooptips.

 • Koop van merken die al werken aan het verbeteren van de werkomstandigheden. Dan stimuleer je de merken die voorop lopen. Kijk bijvoorbeeld op de website Fair Wear Foundation en op de site van Rank a Brand, je vindt er gegevens van honderden merken.
 • Koop in winkels (en via websites!) die zich presenteren als fair/duurzaam. Er zijn er steeds meer die zich als eerlijk profileren, omdat ze bezig zijn met eerlijke kleding. Daar kopen stimuleert hen. Wel is belangrijk dat de verkopers echt duidelijk kunnen maken waarom zij fair/duurzaam zijn.
  Ben je op zoek naar een handige app waarmee je tijdens het winkelen shops kunt vinden die met eerlijke kleding bezig zijn, kijk dan op www.EerlijkWinkelen.nl. Of lees het boek “Dit is een goede gids” van Marieke Eyskoot, met tips zonder dat het teveel een gedoe wordt.
 • Vragen stellen is belangrijk! Wanneer de winkel en het kledingmerk vaak horen dat hun klanten het belangrijk
  vinden dat hun kleding onder goede omstandigheden geproduceerd is, dan moeten en willen zij daar iets mee.

  Als het maar vaak genoeg voorkomt, zal het balletje gaan rollen binnen het bedrijf. De klant is koning(in)!