Als werkgroep Teylingen Fairtrade hebben we vaak contact met winkels en horeca over het verkopen van Fairtrade producten en met bedrijven en maatschappelijke organisaties over het gebruiken van Fairtrade koffie en thee op het werk. Steeds heeft men wel een -soms vaag- idee waarom dat een goede zaak zou zijn. Vaak krijgen wij reacties als: “Wil ik even over nadenken. Is Fairtrade veel duurder? Hoe doe je dat, overschakelen? Ik weet niet of mijn leverancier dat heeft. Kan het wel met de automaten/machines die ik heb?”
Waarom Fairtrade?
Als werkgroep pleiten wij ervoor: áls u producten uit ontwikkelingslanden koopt, overweeg dan deze producten Fairtrade- gecertificeerd te kopen. (Het belangrijkste Fairtrade certificaat ziet u hierbij afgebeeld). Een flink deel van de producten die wij kopen of verkopen (of de ingrediënten daarvoor) komt uit ontwikkelingslanden. Denk aan koffie, thee, bananen en ander tropisch fruit, chocola, noten, rietsuiker, snijbloemen, cosmetica en veel kleding van katoen. Als u deze producten Fairtrade koopt, bent u er van verzekerd dat de producenten aan de basis (vaak kleine boeren) een letterlijk ‘leefbaar loon’ krijgen en redelijke arbeidsomstandigheden hebben. Dat de producten milieuvriendelijk geteeld zijn en dat er geen kinderarbeid bij te pas kwam. Dit geeft veel mensen doorgaans een goed gevoel.
Goede naam en faam
Er is nog een heel andere reden voor Fairtrade. Bijna iedereen vindt het tegenwoordig belangrijk om Maatschappelijk Verantwoord te Ondernemen; duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Fairtrade draagt daar ook aan bij. Dus voor maatschappelijke organisaties en voor ondernemers met bedrijven, winkels en horeca is meedoen met het verkopen van Fairtrade producten, en zelf op de werkvloer ook Fairtrade producten gebruiken, een steeds belangrijker punt om je maatschappelijk verantwoord ondernemen te kunnen laten zien. Goed voor je naam en faam!
Extra kosten voor Fairtrade producten?
Wist u dat een kop Fairtrade koffie gemiddeld slechts 0,6 cent (zes tiende eurocent) extra kost?
Meer en meer winkels, supermarkten en horecabedrijven verkopen Fairtrade producten. De tijd dat alleen wereldwinkels Fairtrade producten verkochten is voorbij, al vindt je meestal daar het grootste assortiment. Vele producten uit ontwikkelingslanden zijn zowel niet-Fairtrade als wel-Fairtrade te koop. Vaak moet je even iets verder kijken of ernaar vragen; een Fairtrade symbooltje kan je daarbij helpen. Heel veel producten zijn nog steeds niet Fairtrade te koop. Wel zijn er steeds meer bedrijven mee bezig. En ja, een half ei is beter dan een lege dop.
Koffie voor particulieren
De meeste discussies over Fairtrade hebben betrekking op koffie. Logisch, want enerzijds is koffie drinken voor bijna iedereen ’n dagelijks genoegen. Anderzijds is voor veel ontwikkelingslanden de koffieboon (de zogenaamde groene koffie) het belangrijkste exportproduct.
In praktisch alle supermarkten is Fairtrade en niet-Fairtrade koffie naast elkaar te vinden. Zowel filterkoffie, koffiebonen als ook oploskoffie. Alleen de grootste koffieverkoper in ons land, Douwe Egberts, verkoopt nog geen Fairtrade koffie voor particulieren in de supermarkt.
Koffie voor grootverbruikers
Leveranciers voor grootverbruik verkopen bijna allemaal, naast niet-Fairtrade, ook Fairtrade gecertificeerde koffie. In ons land is dat meestal koffie met het Max Havelaar keurmerk (zie afbeelding). Ook Douwe Egberts verkoopt sinds een jaar of vijf Fairtrade koffie voor grootverbruikers, zowel oploskoffie als koffiebonen. De geconcentreerde vloeibare koffie van Douwe Egberts (Cafitesse genaamd, meestal per 2 liter pak) is nog niet Fairtrade te koop.
Koffieautomaten
U hoeft geen andere automaat of koffiemachine voor Fairtrade koffie aan te schaffen. Deze zijn geschikt voor filterkoffie, oploskoffie of bonen: Fairtrade of niet Fairtrade, dat maakt voor het apparaat niets uit. Alleen voor de Cafitesse van Douwe Egberts is een speciale machine nodig.
In toenemende mate zijn koffieautomaten/machines te koop of te huur zónder de verplichting om voor 5 (soms 7) jaar ook de koffie bij de leverancier van het apparaat te moeten kopen.
Bestaat er geen Fairtrade op uw gebied?
Bent u niet betrokken bij producten uit ontwikkelingslanden en wel actief bezig met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen/duurzaamheid? Ook dán kunt u meedoen aan ons doel om de gemeente Fairtrade te houden! Daarover in een volgend artikel meer.