Nieuwsbrief Teylingen Fairtrade 04/2018

Beste deelnemers van Fairtrade Teylingen

Van 6 -13 mei is het weer Fairtrade week. Een goede gelegenheid voor een fairtrade actie vanuit uw bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan een fairtrade menu in de horeca of u kunt uw klanten informeren over uw eigen assortiment fairtrade koffie en thee. Ook supermarkten kunnen meer bekendheid voor fairtrade producten creëren door middel van fairtrade acties.

Wij hopen dat velen van u iets bedenken en meedoen aan de Fairtrade week! Er zijn al meerdere aankondigingen voor acties. We horen graag wat u van plan bent en denken met u mee.

Wij informeren u via de volgende kanalen:
• Onze website: www.teylingenfairtrade.nl
• Onze Facebook-pagina: www.facebook.com/FairtradeTeylingen
Eerlijkwinkelen.nl (zie pagina Teylingen)
fairtradegemeenten.nl (zie pagina Teylingen)
Op zaterdag 12 mei presenteert de werkgroep Teylingen Fairtrade zich tijdens de voorjaarsmarkt in Park Rusthoff in Sassenheim.

Vraag en antwoord
We merken dat voor ieder bedrijf of maatschappelijke organisatie de situatie voor wat betreft het mee kunnen doen aan Teylingen fairtrade weer anders is. Regelmatig zijn er vragen: hoe zit dat voor mij, hoe zou ik nog meer kunnen doen? We komen graag langs om u te informeren: mail naar info@teylingenfairtrade.nl.

Deelnemers aan het woord: Wendy Zwart van Basisschool de Startbaan
Een fairtrade school: over duurzaam onderwijs
Op het groene schoolplein van basisschool De Startbaan krijgen de leerlingen spelenderwijs oog voor het belang van natuur en milieu en tijdens projecten besteden juffen en meesters vaak aandacht aan begrippen als ‘duurzaamheid’ en ‘fairtrade’. De basisschool uit Sassenheim is bezig met duurzaam onderwijs en bereidt haar leerlingen voor op hun rol in de toekomst. De Startbaan is een van de deelnemers van Fairtrade Teylingen.
Streven naar verandering
De Startbaan is aangesloten bij de fairtrade gemeente omdat we een stukje duurzaamheid op school heel belangrijk vinden, zegt directrice Wendy Zwart. “Kinderen mogen kind zijn. We willen niet dat kinderen – waar dan ook ter wereld – betrokken raken bij kinderarbeid. Bovendien willen we de leerlingen van de Startbaan vroeg meegeven dat eerlijkheid in de wereld belangrijk is en dat je de huidige situatie met elkaar kunt veranderen”.
Projectweken
Wendy Zwart is sinds augustus 2017 directrice van De Startbaan. Ze heeft als nieuwkomer kunnen ervaren hoe eenvoudig de fairtrade-werkwijze eigenlijk is. “We schenken fairtrade koffie en thee. Ieder jaar organiseren we een projectweek. Dan praten we over culturen en eerlijke handel wereldwijd. Het hele jaar rond komt duurzaamheid en fairtrade bewust én onbewust terug in de lesstof. Het leeft hier op school. Veel leerkrachten zijn geïnteresseerd in deze onderwerpen en leggen maar al te graag uit hoe het zit.”
Vaardigheden
Kinderen van nu begeleiden naar hun rol in de toekomst, ook dat is een vorm van duurzaamheid, vindt directrice Wendy Zwart. “We hebben het niet alleen over het milieu en over lesmaterialen met een langere levensduur, maar ook over duurzame onderlinge relaties en vaardigheden. Tijdens kooklessen leren kinderen samenwerken, handelen, begrijpend lezen en zelfs rekenen, op het moment dat ze een ingrediënt moeten afwegen bijvoorbeeld.”
Plannen
Fairtrade en duurzaamheid zullen in de toekomst een grotere rol spelen in het lesaanbod van De Startbaan. Zo zegt Wendy Zwart: “Het zijn belangrijke waarden waar ik volledig achter sta. We werken met kinderen en ik vind dat we daarom verplicht zijn om te laten zien dat het ook beter kan in de wereld.”

Tekst: Suzanne Meeuwissen

En hebt u vragen of opmerkingen voor ons? Stuur een mailtje naar: info@teylingenfairtrade.nl.