Met ingang van 1 januari 2016 was het niet meer toegestaan gratis plastic tasjes aan klanten te geven. Recent onderzoek toonde aan dat 70 procent minder plastic tasjes worden verstrekt. Winkeliers zien dat klanten hun eigen tas meenemen. De vraag bij de kassa ‘Tasje erbij ?’ wordt meer en meer overbodig!

Gegevens afkomstig uit www.milieucentraal.nl.

Steeds meer eigen tas

In het onderzoek werden 300 winkeliers ondervraagd. Bijvoorbeeld bakkers en slagers, maar ook markthandelaren zien dat zes op de tien klanten nu een eigen tas meenemen als ze voedsel kopen. Bij warenhuizen komt dit uit op ongeveer 40 procent. Weinig mensen betalen voor de plastic tasjes die ze vroeger gratis kregen.

Uit een rondgang onder producenten en groothandels in tassen blijkt dat zij eenzelfde afname zien (60 tot 80 procent) van plastic tasjes die zij aan de winkeliers leveren.

Meeste winkeliers positief

De ondervraagde winkeliers blijken in meerderheid positief te zijn over het verbod. De positieve effecten voor het milieu wordt als reden genoemd. Wel bieden nu ongeveer drie op de tien winkeliers een gratis papieren tas aan ter vervanging van de plastic tas. Als voornaamste reden hiervoor geven ze aan dat zij het klantvriendelijker vinden dan geld vragen voor een plastic variant.

Voordelen minder plastic tasjes

Minder plastic tasjes heeft drie belangrijke voordelen. Ten eerste wordt minder plastic geproduceerd. Dat betekent een verlaging van het gebruik van aardolie, de basis grondstof van plastic. Wist u dat er, tot 2016, maar liefst 500.000 kilo plastictasjes per jaar werden verstrekt bij de kassa? Ten tweede is er een duidelijke afname van plastic troep op straat en in het water. Rijkswaterstaat inventariseerde dat sinds de maatregel is ingevoerd 40 procent minder plastic tasjes bij het zwerfafval langs de rijkswegen en rijkswateren eindigt. En u weet, zwerfafval op land en in water zorgt voor ergernis, trekt ongedierte aan en het opruimen kost honderden miljoenen euro’s per jaar. Bovendien vervuilt zwerfvuil de bodem, dieren eten het op of raken er in verstrikt, en zeedieren zoals mosselen en garnalen kunnen microplastics opslaan in hun weefsel waardoor het in de voedselketen terecht komt. Als plastic zwerfafval in zee belandt, verergert het de problematiek van de ‘plastic soep’ in de oceanen. Ten derde scheelt het u in de portemonnee. Want uiteindelijk bent u als consument natuurlijk degene die het betaalt!

Een succes, maar ook nog werk aan de winkel

Het verbod op het gratis weggeven van plastictasjes bij de kassa kan dus een succes genoemd worden. Maar toch zien we nog een heleboel plastictasjes. Terwijl een goede simpele oplossing is: neem een tas mee (of neem enkele tassen mee, er zijn vele soorten klein op te vouwen tasjes) als je gaat winkelen en boodschappen gaat doen!