Koffieboon en banaan, de Fairtradeweek komt eraan!

Van 26 oktober t/m 3 november vindt de najaarseditie van de Fairtrade Week plaats. In deze landelijke campagneweek zetten bedrijven, winkels, Fairtrade Gemeenten en vele vrijwilligers zich in voor Fairtrade.

Wat is dat ook al weer?

Het Fairtrade-label is een internationaal keurmerk. In Nederland is Max Havelaar de stichting die bepaalt welke producten het Fairtrade-logo mogen dragen.

Zie je het Fairtrade-logo, bijvoorbeeld op koffie of chocolade, dan weet je dat:

  • Aan de koffie- of cacaobonenboeren minimaal een prijs is betaald waarvan hij de productiekosten en een leefbare situatie voor zijn gezin (eten & drinken, een dak boven het hoofd en schoolgeld voor de kinderen) kan betalen (minimum prijs).
  • Een premie is betaald aan de coöperatie waar de boer lid van is. De boeren in de coöperatie beslissen samen hoe ze dat geld besteden, zoals het aanschaffen van machines of het bouwen van een school.
  • De boer kan rekenen op een langdurige handelsrelatie
  • Er transparantie in de handelsketen is

Deze voorwaarden onderscheiden Fairtrade van andere keurmerken

Welke producten kun je fairtrade kopen?

De fairtrade bananen weten we inmiddels wel te vinden. En ook van koffie, thee en chocolade weten we dat er eerlijke varianten zijn. Maar wist je dat er ook fairtrade bloemen, broodbeleg als jam, pindakaas, hagelslag en honing, cosmetica, condooms, wijn, rijst, quinoa, katoen, koekjes, goud en zilver, noten, gedroogd en vers fruit, popcorn, vruchtensappen, ice tea en cola, specerijen, oliën en kruidenpasta’s op de markt zijn? Allemaal te herkennen aan het fairtrade logo.
Aan het begin van de Fairtradeweek verschijnt de Fairtradeweek folder, vol met aanbiedingen van de meeste supermarkten. Ook in Teylingen zijn in diverse winkels eerlijke producten te vinden. In de ene winkel meer dan in de andere, en vraag er gerust naar als je in jouw winkel iets niet vindt. Want meer vraag creëert meer aanbod!

Scroll naar top