Internationale Dag van de Koffie: 1 oktober 2019

Koffie is nog nooit zo populair geweest als nu. Dagelijks worden er in de wereld zo’n 3 miljard kopjes gedronken. Op de Internationale Dag van de Koffie staat alles wat met koffie te maken heeft centraal: van de boerderij waar de koffiebonen verbouwd worden tot aan het moment waarop het door de consument gedronken kan worden. De mannen en vrouwen die werkzaam zijn in deze industrie worden op deze dag geëerd. In landen waar koffie verbouwd wordt, wordt deze dag uitbundiger gevierd dan in Nederland.

Veel werk

Er gaat veel arbeid vooraf aan je dagelijkse koffie: de teelt van de koffieplanten, plukken van de bessen, wassen, drogen, sorteren, roosteren en cupping (het ruiken en proeven van gezette koffie). Boeren, koffiebranders en barista’s, allemaal speciaal opgeleide mensen die hun eigen belangrijke rol spelen in koffieproductie. Voor consumenten is koffie een dagelijkse behoefte of een passie, maar voor deze werkers is het het levensonderhoud waarvan ze afhankelijk zijn.

Koffiewereld anno nu

Ondanks de groeiende vraag naar koffie, kampen de koffieboeren met twee problemen. Toename van de koffieteelt veroorzaakt al twee jaar een overschot aan koffie op de wereldmarkt. Dat drukt de prijs die de boeren krijgen voor hun koffie tot zo’n 30% lager dan het gemiddelde van de afgelopen 10 jaar. Tegelijkertijd zijn de productiekosten (arbeid, land, bemesting, enzovoort) omhoog gegaan. Daarmee komt hun levensonderhoud en dat van hun families in gevaar.

Teken de petitie

Met de ‘Internationale Dag van de Koffie’ wordt daarom dit jaar speciaal aandacht gevraagd voor een eerlijk loon voor koffieboeren. Op de website www.internationalcoffeeday.org kun je een petitie tekenen: met de handtekeningen van veel consumenten vraagt de organisatie om steun voor de boeren bij de internationale gemeenschap, regeringen, ontwikkelingsbanken, de Verenigde Naties en de rest van de koffieketen.

Drink fairtrade koffie

Wil je direct een verschil maken? Drink dan fairtrade koffie. Daarmee krijgen boeren al een betere prijs voor hun koffie. Je koopt fairtrade snelfiltermaling of espressobonen in veel van de Teylingse supermarkten. Let dan op het Fairtrade logo!
Trek in een eerlijk kopje koffie in de Teylingse horeca? Via www.fairtradegemeenten.nl (Jouw gemeente); of via www.teylingenfairtrade.nl vind je een paar horecagelegenheden in Teylingen die fairtrade koffie schenken.
Serveert u trouwens fairtrade koffie in uw café of restaurant en staat u nog niet in deze lijst, neem dan contact op via www.teylingenfairtrade.nl met de werkgroep.

Een fijne kerst!

Heeft u een bedrijf en geeft u uw medewerkers een kerstpakket? Een Fairtrade kerstpakket is een goede keuze. Behalve koffie zijn er nog veel meer heerlijke, eerlijke en vaak fraaie producten waarmee u de producenten in ontwikkelingslanden een beter inkomen geeft. Denk bijvoorbeeld aan de wereldwinkel in Sassenheim. Zo wordt het voor hen ook een fijne kerst.

Scroll naar top