Het verhaal van Tony´s Chocolonely in een notedop
De chocoladeketen is ongelijk verdeeld. Miljoenen boeren aan ’t begin van de keten produceren cacao. Miljarden consumenten aan ’t eind van de keten genieten van chocolade. En in ’t midden? Daar zit ’n handvol chocogiganten dat er baat bij heeft de inkoopprijs van cacao onmenselijk laag te houden. Een groot deel van de cacaoboeren leeft hierdoor in armoede, met kinderarbeid en moderne slavernij tot gevolg.
De keten van cacaovruchten naar chocola
60% van alle cacao wereldwijd komt uit West-Afrika. Ghana en Ivoorkust om precies te zijn. Van zo’n 2.5 miljoen boeren. Zij telen de cacaovruchten, halen de cacaobonen daaruit en maken die klaar voor de export. Via lokale handelaren en exporteurs gaan de bonen naar Westerse landen.
Een handvol internationale cacaohandelaren- en verwerkers koopt de cacaobonen. De Westerse verwerkers maken er vloeibare chocolade van. Vele chocolademakers, onder meer Tony´s, voegen daar dan nog smaakmakers aan toe. Zij maken er repen en andere chocoladeproducten van.
Miljarden chocofans genieten van de heerlijke chocola!
Maar.. wacht even. Wat is er mis met deze keten?
De keten heeft de vorm van ‘n zandloper. Miljoenen boeren aan ’t begin van de keten, enkele multinationals in ’t midden en miljarden consumenten aan ’t eind. Dáár loopt het scheef. Want de grote multinationals hebben de macht en gebruiken die om de inkoopprijs bij de boer onmenselijk laag te houden. Zodat zij er zélf meer aan kunnen verdienen.
Wát.. slavernij?
Op die 2.5 miljoen cacaoboerderijen in Ghana en Ivoorkust werken 2.3 miljoen kinderen. Geen probleem, na school een handje meehelpen op de boerderij. Maar realiteit is dat 90% van hen meewerkt zodat schoolgaan er grotendeels of geheel bij inschiet evenals tijd om te spelen. Bovendien moeten ze vaak grote kapmessen gebruiken, zware zakken cacaovruchten sjouwen en worden ze blootgesteld aan chemische bestrijdingsmiddelen. 90.000 van hen zijn moderne slaven, slachtoffer van mensenhandel of gedwongen arbeid. Stel je even voor..  1.600 touringcars vol slaven. Voor chocolade…………….
Wat doet Tony´s Chocolonely?
Tony´s Chocolonely is opgericht om deze ten hemel schreiende situatie te veranderen. Het is een Amsterdams bedrijf (sinds 2005) dat geld moet verdienen om te blijven voortbestaan. Zij doen dat door erg lekkere chocola te maken. U kent waarschijnlijk wel de in steeds meer winkelschappen verschijnende Tony´s repen.
Maar het primaire doel van Tony´s is de hele chocoladewereld slaafvrij maken. De wereld iets verbeteren. Hoe doen ze dat?
De drie pijlers voor verandering volgens Tony´s Chocolonely
– bewustwording
Tony´s begint bij de cacaoboeren. Dát kinderen na school meehelpen en daarmee leren cacao te verbouwen: ok. Maar kinderarbeid kán niet. De coöperaties die Tony´s cacao leveren worden gestimuleerd in hun omgeving te strijden tegen kinderarbeid. Tony´s trekt daar geld voor uit.
Aan reclame voor de repen wordt geen geld uitgegeven. Wel aan bewustmaking bij de chocofans. Als winkels én chocofans eisen stellen en actief vragen naar eerlijke chocolade, volgen de chocoladebedrijven.
– het goede voorbeeld geven
Tony´s laat zien dat het anders kan. Zij maken, na zeer moeilijke jaren, commercieel succesvol lekkere chocolade zonder slavernij en uitbuiting. Ze maken lange termijn afspraken met de cacaoboeren, trainen hen etc. zodat de boeren een leefbaar inkomen krijgen.
Tony´s maakt chocolade van traceerbare cacao; van cacaovrucht tot chocoladereep.
– Inspireren andere belangrijke spelers
Tony´s zoekt actief volgers en partners. Ze delen daarbij hun lessen en kennis. Ook proberen ze druk uit te oefenen door in gesprek te gaan met de politiek en bijvoorbeeld de wetenschap.
Wat kunt u doen?
Vraag naar eerlijke chocola als u het (nog) niet ziet liggen. Of wordt vriend van Tony´s!