Verlenging van de titel Fairtrade gemeente, negen nieuwe deelnemers, meerdere acties zoals de gouden trouwringen actie en de lancering van de Eerlijke Winkelen Kaart Teylingen. Het jaar 2016 was een goed jaar voor Fairtrade Teylingen. In dit artikel een overzicht van de stand van zaken van Fairtrade in Teylingen en van de resultaten dit jaar.

Verlenging titel

In mei 2014 ontving Teylingen de titel Fairtrade gemeente. Dat wil zeggen, kort samengevat, dat binnen Teylingen relatief veel Fairtrade producten worden verkocht en gekocht. De titel moet steeds opnieuw worden aangevraagd (én verdiend!); voor het eerst eind 2015, en daarna iedere 2 jaar. Begin januari 2016 berichtte de landelijke jury dat de titel Fairtrade gemeente werd verlengd. De gemeenschap Teylingen voldeed volgens de jury duidelijk aan de criteria.

Oordeel landelijke jury

Teylingen kreeg een grote pluim voor het aantal bedrijven en maatschappelijke organisaties dat mee doet met Fairtrade koffie en thee op de werkvloer. Dat waren er 42 eind 2015; een relatief groot aantal voor een gemeenschap als Teylingen met ca. 36.000 inwoners. De jury was verheugd over de Fairtrade school (de Startbaan in Sassenheim) en over Trias kinderopvang, de eerste Fairtrade kinderopvang in ons land. Evenals over de twee ambassadeurs van Teylingen Fairtrade: Marjolein de Vlaam, schrijfster van het boek Wereldeters, en cateraar Wim van Vliet. De jury oordeelde dat de werkgroep Teylingen Fairtrade goed bezig was in de relatie met de gemeente, maar adviseerde wel scherp te blijven op het inkoopbeleid van de gemeente. Ook kreeg de werkgroep complimenten voor de bereikte media aandacht: bijvoorbeeld regelmatig een foto van nieuwe deelnemers op facebook Teylingen Fairtrade en maandelijks een inhoudelijk artikel op de gemeentepagina van de Teylinger.

De jury daagde uit meer deelnemende horeca bedrijven te vinden en meer werk te maken van het MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) verhaal. Dit is het zogenoemde zesde criterium (zie www.fairtradegemeenten.nl): winkels en horecabedrijven die relatief veel MVO producten verkopen kunnen via dit criterium ook deelnemen aan de Fairtrade campagne.

Nieuwe deelnemers in 2016

Ook in 2016 is het gelukt nieuwe deelnemers te vinden, maar er vielen er ook een paar af. Eind 2016 was de stand (zie www.fairtradegemeenten.nlen/of www.teylingenfairtrade.nl):

  • 46 bedrijven en maatschappelijke organisaties schenken Fairtrade koffie en thee op de werkvloer
  • 23 winkels en horecabedrijven verkopen Fairtrade producten
  • 13 winkels en horecabedrijven voldoen aan de landelijk voorwaarden voor MVO

Acties in 2016

De werkgroep organiseerde meerdere kleinschalige acties: Een proeverij van smoothies van Fairtrade fruit bij AH in Warmond; samen met Ex Voto in Voorhout een Fairtrade diner, verzorgd door jongeren; de fototentoonstelling van de nieuwe Werelddoelen (zie www.UN.org) in verschillende ruimtes in Teylingen en een kraam op de Voorjaarsmarkt in Sassenheim, om een aantal te noemen. Eind van dit jaar is de actie gouden ringen gestart. Stellen die in Teylingen trouwen en Fairtrade gouden ringen kopen, vóór 1 juli 2017, ontvangen een Fairtrade foodmand t.w.v. € 35.

Eerlijke Winkelen kaart

Als je gaat shoppen, waar doe je dat dan? Waar vind je artikelen die je nodig hebt en die gemaakt zijn onder goede omstandigheden voor mens en milieu? Waar drink je tussendoor een kopje verantwoorde koffie en eet je een lekker biologisch broodje? EerlijkWinkelen wijst je de weg naar leuke en hippe winkels die aantoonbaar fairtrade, biologische en/of tweedehands producten verkopen. Inmiddels zijn er in ons land ca. 50 steden en dorpen met een EerlijkWinkelen route of kaart. Sinds vorige maand ook in Teylingen, zie www.eerlijkwinkelen.nl. Een volgende keer meer hierover!