EERLIJKE KLEDING – STAAT JE GOED

Onlangs bleek dat arbeiders in kledingfabrieken die werken voor keten Hennes&Mauritz (H&M) vaak meer verdienen dan arbeiders in andere fabrieken. Het is te danken aan de inspanningen die H&M sinds 2013 levert: de lonen in hun fabrieken zijn de afgelopen vijf jaar gestegen. Helaas kan H&M niet aantonen dat haar arbeiders al een leefbaar loon ontvangen, net zomin als andere grote merken zoals Adidas, Puma, Primark, C&A, Decathlon, Levi Strauss & Co., G-Star RAW of Nike (zie www.cleanclothes.org). Niet alleen in Azië wordt onvoldoende betaald, ook in kledingfabrieken in bijvoorbeeld Oost-Europa en Turkije.

Schone Kleren Campagne

Vanuit de overtuiging dat het anders moet én kan zet Schone Kleren Campagne zich in voor een transparante en eerlijke kledingindustrie, waarin kledingarbeiders onder goede omstandigheden kunnen werken en daarvoor een eerlijk loon krijgen. Dit vanzelfsprekend op een veilige werkplek, waar hun rechten niet worden geschonden en waar ze de mogelijkheid hebben om een vakbond op te richten of zich bij een vakbond aan te sluiten. Lees meer op www.schonekleren.nl.

Leefbaar loon

Een leefbaar loon is een belangrijk mensenrecht uit de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties. Het loon moet voldoende zijn om te voorzien in basisbehoeften:

  • Voedsel
  • Kleding
  • Huisvesting
  • Gezondheidszorg
  • Onderwijs
  • Vervoer
  • Sparen (voor bijvoorbeeld pensioen of om arbeidsongeschiktheid of werkeloosheid op te vangen)

Waar vind ik eerlijke kleding?

Er zijn nog geen grote kledingmerken die 100% onder goede arbeidsomstandigheden produceren. Gelukkig zien we wel dat steeds meer kledingmerken de verantwoordelijkheid nemen om dat te verbeteren. En het zo al een stuk beter doen dan de bovengenoemde grote merken.

Kijk bijvoorbeeld op www.eerlijkwinkelen.nl of download de app. Zo vind je in vele plaatsen de weg naar winkels die fair trade, biologische en/of tweedehands producten verkopen. En drink je tussendoor een kopje verantwoorde koffie of eet je een lekker biologisch broodje.

Kijk ook eens op www.projectcece.nl. Project Cece is de grootste verzamelwebsite voor duurzame en eerlijke(re) kleding van Europa. Bij alle kleding is inzichtelijk weergegeven op welke manier het duurzaam is, welke keurmerken het heeft en wat het verhaal is achter de kleding. Bovendien verwijst de site door naar webshops.

Wat kan ik nog meer doen?

Wees niet bang om over of aan je favoriete kledingmerk vragen te stellen. Hoe meer geluiden ze horen, hoe sneller ze zullen werken aan betere arbeidsomstandigheden.

Scroll naar top