Met moederdag op komst zijn het drukke dagen voor bloemisten. Maar waar vind je nu een ‘duurzaam boeketje’? En hoe herken je dat? Er zijn veel goede bedoelingen in de sector, maar de resultaten kunnen nog veel beter. Gegevens met name gebaseerd op Milieucentraal (www.keurmerken.milieucentraal.nl).

Bloemen uit Afrika

Er is vanouds veel bloementeelt (en handel) in Nederland. In het afgelopen jaren is echter steeds meer bloementeelt verplaatst naar Afrikaanse landen als Kenia en Ethiopië. Van de rozen op de Nederlandse markt komt zelfs 70 procent uit Afrika. In landen als Kenia en Ethiopië is een ideaal klimaat voor bloementeelt. Maar de teelt gaat daar vaak gepaard met slechte arbeidsomstandigheden. De tienduizenden veelal vrouwelijke werknemers hebben te maken met te lage lonen, geen vaste arbeidscontracten, intimidatie op de werkvloer en blootstelling aan pesticiden. Mede door acties van ontwikkelingsorganisatie HIVOS hebben verschillende telers de arbeidsomstandigheden verbeterd.

Duurzaam gekweekte bloemen, waar hebben we het dan over?

Als bekend gaat duurzaam over goede milieu voorwaarden én over goede sociale voorwaarden voor de mensen die aan de producten werken. Juist omdat steeds meer bloemen uit Afrika komen is dat laatste steeds meer in beeld. De sector hanteert zelf al jaren het Milieuprogramma Sierteelt (MPS), gericht op de milieu kant. MPS is een internationaal veel gebruikt keurmerk in de bloemen- en plantenhandel, niet gericht op consumenten. Telers scoren ten opzichte van elkaar op aspecten als mest, bestrijdingsmiddelen, energie en afval. MPS kent vier niveau’s: A+, A, B en C, waarbij A+ het hoogste niveau is. Omdat consumenten ook de sociale voorwaarden voor arbeiders bij bloementeelt belangrijk vinden is daarnaast MPS-SQ ontwikkeld. SQ staat voor Social Qualified; dit betekent dat er met Fairtrade vergelijkbare sociale voorwaarden zijn voor de arbeiders.

Hoe herkent u duurzame bloemen in de winkel?

  • a. Keurmerk Fair Flowers Fair Plants
    Fair Flowers Fair Plants (FFP) stelt eisen op het gebied van milieu, maar let ook op de arbeidsomstandigheden. FFP staat op producten die voldoen aan de eisen van twee andere keurmerken: bij de teelt moeten producten voldoen aan keurmerk MPS-A+ of MPS-A, op sociaal vlak voldoen FFP-producten aan de eisen van MPS-SQ. Bloemen krijgen pas een Fair Flowers Fair Plants-logo als niet alleen de bloemen, maar ook de teler, de handelaar en de winkelier gecertificeerd zijn. Bloemisten die FFP- gecertificeerd zijn, herkent u aan een FFP-sticker op de winkeldeur. Rozen zijn de belangrijkste snijbloemen die een FFP keurmerk kunnen hebben.
  • b. Keurmerk Max Havelaar
    Rozen en anjers zijn de meest voorkomende snijbloemen met het Fairtrade Max Havelaar keurmerk. Dan is er dus sprake van bloemen uit ontwikkelingslanden. In de meeste supermarkten, ook in Teylingen, is er zo nu en dan een beperkt aanbod.
  • c. EKO keurmerk
    Het EKO-keurmerk staat op biologische bloemen. Alleen bloemen die aan de strenge Europese wettelijke eisen voor biologische teelt voldoen, mogen ‘biologisch’ heten. EKO stelt echter geen eisen aan het energiegebruik. Er zijn biologische bloemen die per vliegtuig geïmporteerd worden. Dan is er veel klimaatbelasting, omdat vliegen veel fossiele brandstof kost. Veel biologische bloemen zijn seizoensbloemen uit Nederland of omringende landen. Seizoensbloemen vergen weinig brandstof voor transport en zijn dus zeker een goede keuze. In Nederland is er productie op kleine schaal van biologische snijbloemen.

Meer informatie

Onder meer op de volgende websites vind u meer info: www.barometerduurzamebloemist.nl; www.mijn duurzame bloemist; www.eerlijkebloemengids.nl en www.biogids.nl. En, vraag het uw bloemist!