Duurzame beetjes, dat helpt ook
Duurzaam, we weten allemaal wel wat het ongeveer betekent: milieu, groen, eerlijke handel, een leefbare toekomst hier en wereldwijd enz. We weten ook dat het een goede zaak is daar iets aan te doen. Maar wat dan? En gaat dat veel moeite kosten? Of veel geld? Ieder kent de spreekwoorden alle kleine beetjes helpen en vele kleintjes maken een grote. Dat is zeker ook van toepassing bij duurzaamheid!

Energiebesparing
De helft van de energiekosten van je huis is voor verwarming. Doe ’s avonds de gordijnen dicht. Als je slim en efficiënt verwarmt, verbruik je minder gas. Dan stoot je minder CO2 uit en dat is goed voor je energierekening. Zet ’s nachts of als er niemand thuis is de verwarming lager. Dit kun je ook doen in kamers waar je niet bent. Denk ook eens aan een douchetimer die helpt om maximaal 5 minuten te douchen.

Bewust eten en eten kopen
Voedsel veroorzaakt vooral CO2-uitstoot bij de teelt en het vervoer. Eet wat vaker vegetarisch. Vooral lamsvlees en rundvlees zorgen voor de meeste uitstoot van broeikasgassen. Kies liever voor noten, peulvruchten en groenteburgers dan voor kaas.

Gemiddeld wordt 40 kilogram eten per persoon per dag weggegooid in ons land. Eenvoudige middeltjes om dit te beperken zijn: voer een kliekjesdag en een diepvriesdag in en maak iedere keer dat je boodschappen doet vooraf een lijstje.
Minder spullen kopen
Wist je dat het kopen en bezit van spullen de grootste gevolgen heeft voor het milieu? Groter dan eten en drinken en dan de sectoren vervoer en wonen? Bij spullen gaat het om de mijnbouw voor de benodigde grondstoffen, de chemische stoffen die vrij komen bij de productie; verpakking en vervoer en de energie die voor het hele proces nodig is. Denk ook eens aan het repareren van spullen of tweedehands kopen. En kom je bij het opruimen dingen tegen die je toch niet gebruikt, verkoop die of breng ze naar de kringloopwinkel. Zo blijven spullen in omloop en is minder nieuwe productie nodig.
Verantwoorde kleding kopen
Vind je het belangrijk dat de miljoenen vrouwen die onze kleding maken ook een leefbaar loon krijgen? Vraag dan in de winkel waar de kleding vandaan komt. Wanneer de winkel en het kledingmerk vaak horen dat hun klanten het belangrijk vinden dat hun kleding maatschappelijk verantwoord is, dan moeten en willen zij daar iets mee.
Producten uit ontwikkelingslanden Fairtrade
Wij kopen en gebruiken veel producten uit arme landen. Vooral food producten als bananen en ander tropisch fruit, cacao en chocola, koffie en thee. Een groot deel van de ongeveer 900 miljoen mensen die onder de armoedegrens leven, werken in de landbouw sector. Overweeg om producten uit ontwikkelingslanden Fairtrade te kopen. Deze producten zijn bijna allemaal met Fairtrade keurmerk te koop. Ook in vele variëteiten en kwaliteiten, want het assortiment aan Fairtrade producten neemt toe. Je moet vaak iets langer zoeken en het is gemiddeld ook iets duurder, maar voor velen smaakt eerlijke handel beter!
Meer weten?
Aanraders voor meer informatie zijn:
• de onafhankelijke website www.milieucentraal.nl; gesteund door overheid, bedrijfsleven én maatschappelijke organisaties. Veel gegevens in dit artikel komen van deze site.
• het boek ‘De verborgen impact’, geschreven door Babette Porcelijn.
• het boek ‘Dit is een goede gids’, geschreven door Marieke Eijskoot.