DUURZAAM VOORBEELD: COMPANY2WEAR

De werkgroep Teylingen Fairtrade is op bezoek bij Company2Wear in Sassenheim. In hun showroom spreken we met Carry van der Sman en Melody Peet.

Wat voor bedrijf is Company2Wear?

Wij verkopen bedrijfskleding aan bedrijven en instellingen in diverse sectoren. Denk aan zorg, horeca, transport, bouw, agrarisch en zakelijk. Ons assortiment is dus heel breed. We zijn op de hoogte van de laatste eisen waaraan kleding moet voldoen in de betreffende sector en leveren in alle maten. We bedrukken of borduren logo’s en namen op de kleding in eigen productieruimte.

We zijn door jullie uitgenodigd om hier een kijkje te komen nemen omdat jullie Fairtrade kleding verkopen. Wat is jullie drijfveer daartoe?

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is bij ons een kernwaarde. Dat wil zeggen dat we ons als bedrijf maatschappelijk betrokken voelen en ons inzetten voor een betere wereld. Met Fairtrade kleding weten we dat het katoen in de kleding geproduceerd is door telers die gegarandeerd een minimumprijs voor hun katoen krijgen. Dat dekt de kosten van duurzame productie. De katoenteler krijgt daarnaast een extra premie die kan worden  geïnvesteerd in scholing, zorg, infrastructuur, enzovoort. Fairtrade helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk én kunnen investeren in een duurzame toekomst.

Zijn er andere manieren waarop jullie aandacht aan Fairtrade schenken?

Hier drinken we Fairtrade koffie en thee. En we hebben Fairtrade suiker. Daarnaast laten we in onze nieuwsbrief leveranciers aan het woord over Fairtrade bedrijfskleding, zodat de klanten het belang hiervan inzien. Maar ook over bijvoorbeeld hergebruik van PET-flessen en een 100% recyclebare werkschoen.

Vertel daar eens wat meer over!

Ons grote doel is een circulaire economie. Dat betekent een nieuwe manier van werken, waarbij de nadruk ligt op het sluiten van kringlopen en het voorkomen van afval en verspilling. In de circulaire economie kijk je naar de hele levensduur van een product. Niet alleen: wat doe je als het product afgeschreven is, maar ook: hoe kun je iets op zo’n manier ontwerpen dat de grondstoffen steeds opnieuw, zonder verlies van kwaliteit, ingezet kunnen worden.

Dat is een heel groot doel. Hoe willen jullie dat bereiken?

Company2Wear kan dat niet alleen. Maar wij zetten wel heel bewust onze eigen stappen in die richting. Dat doen we door er met onze klanten én leveranciers over te praten en ons aanbod steeds aan te passen. We hebben nu bijvoorbeeld een werkbroek die al voor 55% uit gerecyclede PET-flessen bestaat én ook comfortabel en functioneel is. En een werkschoen van Nederlands fabricaat, die deels uit gerecycled materiaal bestaat en volledig circulair is. Alle onderdelen van die schoen kunnen aan het eind van de levensduur dus hergebruikt worden.

Werkt dat al?

Ja! Er komt steeds meer vraag vanuit onze klanten. Het past bij hun ook in het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Onze klanten en wij versterken elkaar en samen zijn we meer bereid om er tijd en energie in te steken. Het leuke is bovendien dat de technologische ontwikkelingen zo snel gaan dat er op het gebied van recycling en circulair produceren steeds meer mogelijk is.

Wat doen jullie nog meer?

Carry van der Sman en Melody Peet

Om de circulaire economie bij onze klanten te stimuleren, kunnen wij een Recycle Bin bij hun bedrijf plaatsen. Afgedankte bedrijfskleding wordt daarin verzameld. Als de bak vol is, regelen wij transport en hergebruik van deze materialen. Het bedrijf kiest zelf wat er met de oude kleding gebeurt. Zo kunnen we bijvoorbeeld van oude werkjassen een nieuw product laten maken zoals een tas, schort of toilettas. Die krijgen werknemers dan weer in hun kerstpakket!

In hoeverre zijn de werknemers van Company2Wear hiermee begaan?

Heel erg! We doen zelf ook steeds aanpassingen. We hebben inmiddels afgesproken dat iedereen de hele dag zijn beker bij zich houdt, zodat de afwasmachine minder hoeft te draaien. We proberen zoveel mogelijk papierloos te werken. Op dit moment bespreken we met onze leveranciers in hoeverre zij erop toezien dat de werkomstandigheden bij hún leveranciers ook goed zijn. En of ze hun producten in minder plastic verpakking kunnen aanleveren. Kennelijk passen wij als collega’s daarom zo goed bij elkaar, omdat we het allemaal heel normaal vinden om continue over dit soort dingen na te denken.

Scroll naar boven