DEELNEMERS AAN HET WOORD
Ruim 90 bedrijven en maatschappelijke organisaties in Sassenheim, Voorhout en Warmond zijn deelnemer van Teylingen Fairtrade gemeente: winkels, horeca, andere bedrijven, scholen, kerken, zorginstellingen enz. De winkels en horeca verkopen Fairtrade producten; de andere bedrijven, scholen, kerken, zorginstellingen enz. drinken Fairtrade koffie en thee op het werk.
Suzanne Meeuwissen, student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht, interviewde voor de werkgroep Teylingen Fairtrade een aantal deelnemers. In deze bijdrage de interviews met Koos Burgmeijer, EE Care en Wendy Zwart, basisschool De Startbaan.

Koos Burgmeijer: geld overhouden door duurzamer werken
Een gloednieuwe elektrische auto staat voor het kantoor van EE Care. Het is het nieuwste visitekaartje van het Voorhoutse energieadviesbureau en directeur Koos Burgmeijer is er maar wat trots op. EE Care geeft advies aan instanties en bedrijven: hoe kan je zo zuinig mogelijk omgaan met energie?
Het bedrijf was de allereerste deelnemer van Fairtrade Teylingen met Fairtrade koffie en thee op het werk. Indertijd zei Koos al: “Ja, Fairtrade hoort echt bij duurzaamheid. Dat is ook een stukje van de “People” kant van People, Planet, Profit; duurzaamheid in hoofdlijnen aangegeven”.
Milieubewust geld besparen
“Na vijf uur het licht uit op kantoor of de schoolverwarming uitzetten in de kerstvakantie: wij wijzen mensen op eenvoudige handelingen en zij besparen daar uiteindelijk veel geld mee.” Het adviesbureau van Koos Burgmeijer bestaat nu zeventien jaar. In zijn twintiger jaren was hij actief lid van milieubewegingen en haalde hij plastic en aluminium op in de Bollenstreek. Want, zegt Koos, “aluminium is een energie-intensieve grondstof, dat moet je niet zomaar weggooien”.
Duurzaam werken
Koos ziet dat nog niet veel bedrijven écht bewust omgaan met het milieu. “Er is een hoop verspilling, terwijl er tegenwoordig veel meer mogelijkheden zijn om duurzamer te werken.” Hij noemt voorbeelden als groene energie, een goede isolatie van het bedrijfspand en het scheiden en hergebruiken van afval. Koos: “Tien jaar geleden printten we nog heel veel op de zaak. Nu is EE Care bijna papierloos. Alles gebeurt op de computer. Door de digitalisering wordt er veel papier bespaard.”
Zuinig met energie
Volgens de directeur van EE Care zetten bedrijven het milieu nog niet op de eerste plaats. “Wij brengen het energieverbruik omlaag: de meeste bedrijven huren ons in om kosten te besparen. Het leuke van mijn werk is dat we het milieu hier wel door helpen. De klant gaat immers zuiniger om met de energie.”

Wendy Zwart: Een fairtrade school, over duurzaam onderwijs
Op het groene schoolplein van de basisschool De Startbaan krijgen de leerlingen spelenderwijs oog voor het belang van natuur en milieu en tijdens projecten besteden juffen en meesters vaak aandacht aan begrippen als ‘duurzaamheid’ en ‘fairtrade’. De basisschool uit Sassenheim is bezig met duurzaam onderwijs en bereidt haar leerlingen voor op hun rol in de toekomst. De Startbaan is deelnemer van Fairtrade Teylingen.

Streven naar verandering
De Startbaan is aangesloten bij fairtrade gemeente omdat we een stukje duurzaamheid op school heel belangrijk vinden, zegt directrice Wendy Zwart. “Kinderen mogen kind zijn. We willen bijvoorbeeld niet dat kinderen – waar dan ook ter wereld – betrokken raken bij kinderarbeid. Bovendien willen we de leerlingen van De Startbaan vroeg meegeven dat eerlijkheid in de wereld belangrijk is en dat je de huidige situatie met elkaar kunt veranderen.”
Projectweken
Wendy Zwart is sinds augustus 2017 directrice van De Startbaan. Ze heeft als nieuwkomer kunnen ervaren hoe eenvoudig de fairtrade-werkwijze eigenlijk is. “We schenken fairtrade koffie en thee. Ieder jaar organiseren we een projectweek. Dan praten we over culturen en eerlijke handel wereldwijd. Het hele jaar rond komt duurzaamheid en fairtrade bewust én onbewust terug in de lesstof. Het leeft hier op school. Veel leerkrachten zijn geïnteresseerd in deze onderwerpen en leggen maar al te graag uit hoe het zit.”
Vaardigheden
Kinderen van nu begeleiden naar hun rol in de toekomst, ook dat is een vorm van duurzaamheid, vindt directrice Wendy Zwart. “We hebben het niet alleen over het milieu en over lesmaterialen met een langere levensduur, maar ook over duurzame onderlinge relaties en vaardigheden. Tijdens kooklessen leren kinderen samenwerken, handelen, begrijpend lezen en zelfs rekenen, op het moment dat ze een ingrediënt moeten afwegen bijvoorbeeld”.
Plannen
Fairtrade en duurzaamheid zullen in de toekomst een grotere rol spelen in het lesaanbod van De Startbaan, zo zegt Wendy Zwart. “Het zijn belangrijke waarden waar ik volledig achter sta. We werken met kinderen en ik vind dat we daarom verplicht zijn om te laten zien dat het ook beter kan in de wereld.”