Deelnemers aan het woord
Ruim 90 bedrijven en maatschappelijke organisaties in Sassenheim, Voorhout en Warmond zijn deelnemer van Teylingen Fairtrade gemeente: winkels, horeca, andere bedrijven, scholen, kerken, zorginstellingen enz. De winkels en horeca verkopen Fairtrade producten; de andere bedrijven, scholen, kerken, zorginstellingen enz. drinken Fairtrade koffie en thee op het werk.
Suzanne Meeuwissen, student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht, interviewde voor de werkgroep Teylingen Fairtrade een aantal deelnemers. In deze bijdrage de interviews met Brian de Kooker van Grand café Graaf Jan en Lisa de Blok van De Jojo.

Brian de Kooker: Grand café Graaf Jan werkt aan meer duurzaamheid!
“Wij zijn al sinds de opening van ons Grand café Graaf Jan aangesloten bij Fairtrade Teylingen” vertelt Brian de Kooker van het Grand café.
“De gasten krijgen eerlijke koffie of thee in hun kopje. Ook de suikersticks (rietsuiker) is Fairtrade. Maar we doen ook op andere manieren ons best om eerlijker en duurzamer te werken. Mijn moeder is een grote voorstander van deze werkwijze en heeft mij enthousiast gemaakt. Als ik brownies bak met Fairtrade chocola proeft niemand het verschil, maar ik weet zelf dat het goed zit. Daarnaast hebben we ook Fairtrade wijnen. En veel biologische wijnen. Tijdens de wijntrainingen is dat een duidelijk aandachtspunt”.


Duurzaamheid is meer dan alleen Fairtrade
Niet alles heeft een keurmerk of een sticker. Je kan ook op een andere manier zorgen dat je de wereld een beetje beter achterlaat.
Brian vertelt enthousiast: “Wij experimenteren met de samenstelling van de menu’s voor wat betreft de verhouding tussen vlees en groente. De vleesproductie is namelijk een flinke waterverbruiker. En vergeet vooral ook niet de CO2 besparing!”
Fairtrade is maar een klein beetje duurder
Volgens Brian is Fairtrade/duurzaam zijn maar een klein beetje duurder. “Onze thee is Fairtrade en zit in mooie envelopjes. In iedere envelop zit ook een briefje met een boodschap van een theeplukker. Dit maakt het verhaal van eerlijke handel heel tastbaar voor onze gasten en daarom hebben we voor dit Fairtrade merk gekozen. Per kop thee kost het Fairtrade keurmerk op de thee mij misschien twee tot drie cent meer. Het grootste nadeel is dat de gasten de envelopjes soms zó mooi vinden, dat ze wat extra enveloppen mee naar huis nemen. Ja, dan worden het dure zakjes.
Al met al is het een kleine moeite om Fairtrade en duurzame producten in onze bar en in de keuken te integreren. We gaan dit op korte termijn zelfs uitbreiden.”
Uitbreiding
“Als het mee zit, starten we binnenkort met een diner-bezorg-service vertelt de enthousiaste Brian. “De bezorgers rijden op elektrische fietsen in plaats van op scooters en we gebruiken enkel kartonnen verpakkingen. Een duurzame bezorgservice dus!”

Lisa de Blok: Sociaal ondernemen
Voor de deur van het oude Hoogvlietgebouw in Sassenheim staat een groepje Teylingers te popelen om naar binnen te gaan. Om 1 uur openen de deuren van ontmoetingswerkplaats De JoJo, een Repair Café, weggeefwinkel, koffiecorner en werkplaats ineen. Het succesvolle sociale initiatief van Stan van Gemert en Lisa de Blok zit sinds november 2016 in het pand en is een van de deelnemers van Fairtrade Teylingen.

Hergebruiken
De stichting begon in 2015 met het Repair Café. Op wisselende locaties werden kapotte spullen gerepareerd. Inmiddels zitten ze op een vaste plek waar ruimte is voor een houtwerkplaats, een laswerkplek, computers- en fietsenreparaties en een weggeefwinkel. Lisa de Blok vertelt: “We willen voorkomen dat mensen hun spullen meteen weggooien als er iets aan mankeert. Je kan iets repareren of hergebruiken en delen of weggeven als je het niet meer wil hebben. Voor elke kilo die we repareren, besparen we 1 kilo CO2-uitstoot. Op deze manier ontlasten we het milieu.”
Sociale cohesie
Bezoekers komen naar De JoJo om rond te neuzen in de weggeefwinkel, om iets te laten repareren of om iets weg te geven. Daarnaast kunnen ze er koffie drinken en worden er regelmatig workshops gegeven. Het Repair Café draait, net als de weggeefwinkel, volledig op vrijwilligers. Gepensioneerden met een passie voor ambachten kunnen hun kennis delen en helpen met het herstellen van fietsen, huishoudelijke apparaten en kleding. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden geholpen bij het re-integratieproces. Lisa wilde een plek creëren waar mensen ‘samen kunnen komen’, ‘samen kunnen werken’ en ‘iets van elkaar kunnen leren’. Het ziet er naar uit dat het haar is gelukt. Zo was het Repair Café uit Teylingen genomineerd voor een Appeltje van Oranje, een prijs die het Oranje Fonds uitreikt aan sociale initiatieven.
Duurzaam
Het sociale initiatief uit Sassenheim is sinds een jaar aangesloten bij Fairtrade Teylingen. Lisa: “We horen er echt bij. Om deelnemer te worden hoefden we niets meer te veranderen: we waren de hele tijd al ‘fairtrade bezig’.” De JoJo richt zich op Sociaal ondernemen en daarmee deelnemer op basis van criterium 6 van Fairtrade gemeente (zie www. fairtradegemeenten.nl). Een schoolvoorbeeld!
Lisa: “Door het Repair Café kunnen we (elektronisch) afval terugdringen en spullen een tweede kans geven. We willen milieubewustzijn creëren, zorgen dat we met zijn allen minder afval produceren. Mensen kunnen – ondanks een (te) krappe beurs – toch iets meenemen uit de weggeefwinkel.