Een mobieltje/smartphone bevat vele tientallen verschillende schaarse (edel)metalen. Deze metalen worden deels gewonnen onder zeer slechte werk- en leefomstandigheden. Uit cijfers van Amnesty International bijvoorbeeld blijkt dat in 2015 in Congo kobalt (veel toegepast in smartphones) deels met de hand werd opgegraven waarbij ongeveer 80 mijnwerkers omkwamen. Het echte dodental is hoger en onbekend, vaak wordt een ongeval niet aangegeven……

Weinig recycling

Vaak kopen we iedere twee jaar een nieuwe smartphone want dan is er al weer een betere versie. De oude wordt veelal weggegooid, omdat er geen bruikbare onderdelen vervangen of uitgehaald kunnen worden. Slechts een beperkt deel van de afdankertjes gaat naar recycling bedrijven, recycling is erg ingewikkeld. Een situatie die doodzonde is voor de steeds beperktere voorraad waardevolle metalen op aarde. Maar het kan ook anders: er is de Fairphone!

Idee Fairphone

De Nederlander Bas van Abel, opgeleid als kunstenaar en ontwerper startte ca. 5 jaar geleden met het Fairphoneproject. Hij voerde actie voor eerlijke handel van de metalen voor elektronica zoals smartphones. Via bezoeken aan landen als Congo, waar veel van deze metalen vandaan komen zag hij de uitbuiting in de mijnen met eigen ogen. Zijn doel met de Fairphone is de discussie over een rechtvaardiger en duurzamer productiesysteem aan te zwengelen. Geen eenvoudige zaak voor zo’n uiterst ingewikkeld apparaat. Velen verklaarden hem voor gek, maar er waren ook velen die hem steunden. Dat bleek wel toen hij geld te leen vroeg om een Fairphone productiebedrijf te starten. Er zijn inmiddels al ruim 100.000 Fairphones geproduceerd en verkocht!

Bijzonderheden Fairphone

A. Van minder naar geen materialen van uitgebuite mijnwerkers
Er wordt naar toegewerkt om geen metalen en andere materialen te verwerken die verkregen werden via uitgebuite mijnwerkers. De nu verkrijgbare Fairphone 2 bevat weer meer Fair verkregen materialen dan de Fairphone 1. Bewust is gekozen voor deze lijn: toewerken naar het alleen maar gebruiken van Fair verkregen materialen, maar wel meteen een kwalitatief goede smartphone.

B. Transparantie
Vragen, ook kritische, bijvoorbeeld over de herkomst van de gebruikte materialen worden door het bedrijf altijd adequaat beantwoord. Een dergelijke openheid is uitzondering bij vele, zeker startende, bedrijven. Maar transparantie is essentieel voor duurzaamheid.

C. Onderdelen kun je vervangen
Een Fairphone 2 kan je zelf uit elkaar halen, je hebt alleen een schroevendraaier nodig. Je kunt verschillende onderdelen zelf vervangen, als ze kapot of verouderd zijn. Bijvoorbeeld het moederbord, de batterij, de camera en het scherm.

Er komt niet iedere twee jaar een nieuwe versie van de Fairphone 2. Wel komen er regelmatig verbeterde onderdelen, die je dan zelf kan aanbrengen. Zo blijft je apparaat up to date zonder dat je een geheel nieuw toestel hoeft te kopen. Een Fairphone 2 kost € 529; bestellen via www.fairphone.com.