Burgemeester Carla Breuer en wethouder Arno van Kempen van Teylingen hielpen mee met Ed Broekstra, locatie manager en Bart de Jong van de werkgroep Teylingen Fairtrade gemeente om te inventariseren welke Fairtrade producten Albert Heijn Sassenheim verkoopt.

Als bekend is Teylingen Fairtrade gemeente sinds begin 2014. Er wordt nu geïnventariseerd bij de deelnemende supermarkten omdat er, landelijk en in ook Sassenheim, Park Rusthoff, op 9 mei a.s. World Fairtrade day acties zijn voor Fairtrade fruit. Ook speelt mee de wens om eind 2015 te kunnen aantonen dat Teylingen Fairtrade gemeente mag blijven. Iedere twee jaar opnieuw moet aangetoond worden dat deze titel verlengd kan worden.

Het resultaat bij AH Sassenheim was deels positief en deels minder positief. Positief was dat het aantal Fairtrade producten was gegroeid; vooral bij chocola en ijs. Minder positief was dat niet meer werd voldaan aan de voorwaarde dat in de versafdeling minimaal twee Fairtrade producten zijn, wil een supermarkt als deelnemer aangemerkt kunnen worden. Eerder waren dat er twee (bananen en avocado’s); nu alleen nog bananen. Als de drie AH winkels in Teylingen zouden afvallen, kan Teylingen niet meer de Fairtrade gemeente titel behouden.

Wij willen Fairtrade gemeente blijven zei burgemeester Carla Breuer! Manager Ed Broekstra ziet beperkte mogelijkheden hier iets aan te doen; dit is vooral een zaak voor het AH hoofdkantoor. Maar hij probeert het en natuurlijk is er ook landelijk contact met AH. Veel tropisch fruit, maar ook versproducten als groente en snijbloemen komen uit de ontwikkelingslanden. Deze producten zijn zowel met als zonder Fairtrade keurmerk te koop op de (wereld)markt. Denk bij fruit aan bananen, ananas, mango’s, avocado’s, limoen, passievrucht, gember, mandarijnen, sinaasappels, grapefruit enz.